PÉCS A napokban bontottak borítékot a PVSK-nál, s kiderült, ki is építheti a tervezett új kosárlabda csarnokot. A Szabad Pécs úgy tudja, a legdrágább ajánlatot tévő pályázó nyert.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Évekkel az átadás tervezett, beígért dátumát követően ma már végre úgy tűnik, tényleg megépül a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amit azonban Pécsett mindenki csak Rátgéber Akadémiaként emleget. A mára már nettó 2,1 milliárdos költségvetésűvé duzzadt, kiemelt hazai projektben (lebonyolítója a Nemzeti Sportközpontok) kialakítandó kosárlabda fellegvárat a pécsi Expo Center közelében építik meg. A kosárakadémiát az egyre inkább kormánykedvencnek nevezhető zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. építheti.

Pécsett azonban nem csupán ez az egyedüli, kosárlabdával kapcsolatos nagyívű terv. A Rátgéber Akadémiához képest csendesebben, s kisebb mértékű építkezéssel, de tervezik a Pécsi Vasutas Sportkör, ismertebb nevén a PVSK új kosárlabda munkacsarnokának az építését is, ami azért ettől függetlenül is mindösszesen több mint 800 millió forintos fejlesztést jelent.

A pécsi önkormányzat a projektet összesen százmillió forinttal támogatja, ezért is volt érdekes az, hogy ki lesz a nyertes kivitelező. A Szabad Pécs megtudta, hogy a tenderre beérkező ajánlatokat a napokban bontották ki, és értékelték is. Ahogyan azt is megtudtuk, hogy végül is a legdrágább ajánlatot tévő vállalkozás nyert az uniós értékhatár alatti, nyílt közbeszerzési eljáráson. Tudni kell, hogy tart még az ilyenkor szokásos tíznapos moratórium, amely április 13-án éjfélkor jár le, azaz van még lehetőség a döntést jogorvoslati kérelem formájában megtámadni, ugyanakkor nagyon csodálkoznánk, ha – bármi történjék is az ügyben – megváltoztatná a döntését az ajánlatkérő PVSK.

A nyertesre a három pályázót és alvállalkozóikat ismerve igen nagy összegben mertünk volna előzetesen fogadni. A legdrágább ajánlat ellenére is nyertesnek kihirdetett vállalkozás ugyanis az új pécsi építős kedvencnek nevezhető, csupán 2012-ben alakult, azóta azonban az országban több helyütt számos fontos és értékes önkormányzati vagy közvetetten önkormányzati megrendelésű munkát is elnyerő budapesti B Build and Trade Kft. lett. Ők a két részre bontott tenderen összesen nettó 860 millió forintért vállalták az építést. A két ütemre kiírt pályázat egyik ütemét nettó 517,2 millió, a másikat nettó 343,2 millió forintért vállalták el. A drágább ár ellenére a vállalt jótállási idő hosszával nyertek. Az a tény volt az, amivel ők nyertek versenytársuk előtt, illetve az ezért kapott többletpontokkal lettek végül ők a befutók. A másik érdekesség, hogy a B Build egyik megnevezett alvállalkozója a Záév Zrt. Pécsett a B Build építette konzorciumban, 75 százalékos részesedéssel az állatkertet, dolgozhatnak a pécsi Keleti Városrészi Óvoda egyik intézményének a teljes felújításán, fontos alvállalkozói munkát kaptak a biogáz üzem építésekor is, hogy csak a legfontosabbakat említsük. És azon sem csodálkoznánk, ha odaérnének a célba a TV-torony felújításakor is.

A legolcsóbb ajánlattevőt kizárták

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke is kereste ezügyben lapunkat, az ő információja az, amit később lapuknak is sikerült megerősíttetnie, hogy a legolcsóbb ajánlatot adó harmadik pályázót, a Swietelsky Kft.-t éppen a túl olcsó ajánlat miatt kizárták. Illetve azért, mert határidőre ezt követően nem indokolta meg, miért tudna mintegy húsz százalékkal olcsóbban dolgozni a versenytársaknál. Berkecz úgy fogalmazott a Szabad Pécsnek, hogy érthető módon Pécsett a kosárlabda különleges státuszban van, és minden fejlesztésnek örülni kell, de szerinte az nem látható biztosan, hogy fenntartható lesz-e még egy közel egymilliárdból épülő kosárlabdaközpont, miközben már egy kétmilliárdos kosárlabda akadémia épül a gazdaságilag és társadalmilag is egyre zsugorodó városban. Azt pedig kifejezetten aggályosnak látja, hogy a kormány és a helyi hatalom kedvencei lettek a befutók, annak ellenére, hogy nem ők voltak a legolcsóbbak.

Nem nyilatkozhat még a PVSK

Megkerestük természetesen a felvetésekkel kapcsolatosan a PVSK-t is, de Czerpán István elnök azt mondta, április 14-ig, a moratórium lejéártáig nem nyilatkozhatnak az ügyről.

Van, aki beletörődik

A Szabad Pécs kereste a második helyre sorolt, érvényes, ráadásul a B Buildnél összességében több mint nettó 60 millió forinttal olcsóbb ajánlatot adó hajósi Aktív Kft.-t. Kérdésünkre, hogy terveznek-e jogorvoslatot kérni, Hévízi János ügyvezető azt mondta, nyilvános volt a borítékbontás, így ismerik a számokat. Szívesen dolgoztak volna a kosrácsarnokon, emiatt pályáztak, de a pontozás alapján valóban az ezüstérem az övék. Kerestük hasonló kérdéssel a Swietelsky Kft.-t is. Ha kapunk választ tőlük, frissítjük cikkünket.

Kézilabdapálya-méretű kosárpálya

A PVSK két ütemben megvalósítandó beruházásában egy kézilabdapálya-méretű, osztható kosárpályát, százfős nézőteret, és kiszolgáló helyiségeket, portát magába foglaló egységet építenek. Az emeletet is tartalmazó, összesen kétezer négyzetméter alapterűletűnek tervezett létesítmény kialakítása során.

Látvány-csapatsport

A pécsi önkormányzat közgyűlése 2016 decemberében döntött úgy, hogy támogatja a látvány-csapatsportok támogatási rendszerébe illeszkedő beruházást. Az új csarnokot a PVSK tulajdonában álló, a Verseny utca 11. szám alatti kivett, sporttelep megnevezésű ingatlanon építik meg. A Tao törvény alapján, a PVSK által megszerzett támogatásból megvalósuló beruházáshoz szükséges önerőt a pécsi önkormányzat a 2017. évi költségvetése terhére 60 millió forint, a 2018. évi költségvetése terhére 40 millió forint hozzájárulással egészíti ki. A projektet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége egy, 2016. december 7-én kiadott határozatával 547 millió forinttal támogatja.

KategóriákMETÁL