PÉCS Sok fontos kérdést is megtárgyalnak majd kedden, az elhalasztott, így rendkívülivé lett májusi pécsi közgyűlési ülésen, Döntenek ugyanakkor parkolási szabályok változásáról is. Ha elfogadják az erről szóló előterjesztést, a jövőben nem hajthatnak be áruszállító szeméályautójukkal, kisfurgonjukkal sem a pécsi Király utcába a kereskedők és vendéglátósok sem.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A cél a parkolást szabályozó helyi rendelet módosításával egyrészt a történelmi belváros védelme a túlzott gépkocsiforgalomtól. Azt ígérik Páváék, hogy közben szem előtt tartják a várokozási övezetekben élő lakosok és az itt működő vállalkozások alapvető érdekeit is.

A tervezet szerint nem polgármesteri kényen múlna az, hogy december 24. és az azt követő január 1. közötti hétköznapokon ne kelljen Pécsett fizetni a parkolásért, hanem az úgymond automatikusan érvénybe lépő, rendeleten szabályozott legyen. Egyébként ez 2009 óta mindig így volt. A módosítás felhatalmazást adna arra a polgármesternek, hogy a munkaszüneti napok körüli munkarend miatt kialakuló szabadnapokra is elrendelhessen parkolási díjfizetési mentességet.

Érdekes változtatás lesz a védett övezetekben történő áruszállítás, rakodás és egyéb tevékenység szabályozása. A cél a teherautó forgalom kiszorítása, a gépjárműforgalom csökkentése. 2018. január 1-től eszerint a Király utcai kereskedések/vendéglátó egységek árufeltöltése a Király utcára merőleges utcákból történne a jövőben (Városház köz, Boltív köz, Kazinczy utca, Szent Mór utca, Líceum utca). Az utcába kizárólag az ott élők hajthatnának be. Mindemellett az Esze Tamás utcában élők részére is biztosítaná a Király utcában és a Ferencesek utcájában élőkkel megegyező jogosultság bevezetését a város, vagyis egy közterületi parkolóhely kijelölését, ahol a lakosok naponta maximum egy alkalommal megállhatnak és várakozhatnak a rendeletben foglalt időkorláttal.

Mindemellett eseti behajtási engedélyt adhatna ki a Biokom a Jókai térre, lehetővé téve az ott tartandó rendezvények kellékeinek a beszállítását.

KategóriákMETÁL