KOMLÓ Fél éves képzésüket töltik Budapesten többen is, abból a mintegy száz emberből, akiket már felvettek a Komlón építendő börtönbe. Közülük keresték meg néhányan a Szabad Pécset, hogy elmondják, igencsak rossz érzés volt az, hogy most derült ki, lefújták a pályázatokat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) ugyanis eredménytelennek mondta ki mindkét nagy tendert, így a komlói börtön kivitelezését is magában foglaló pályázatot. Az ok, hogy nem volt olyan pályázó, aki vállalta volna a börtönök megépítését a rendelkezésre álló keretből. Egyenként mintegy négymilliárd forintot tartalékoltak el a nagyjából 14,5 ezer négyzetméter alapterületű börtönökre. Ez mintegy 273 ezer forintos négyzetméterárat jelent.

A Komlóra felvett, lapunkat megkereső dolgozók vagy őket ismerők azt mondták, a döntő többségük egy meglévő munkahelyet hagyott ott az újért, a legtöbben azért, mert vonzotta őket az az életpályamodell, amellyel csábították a leendő munkavállalókat. Számoltak azzal, hogy a börtönök építése csak jövőre kezdődhet el, de azzal nem, hogy ilyen csúszás lesz, pláne már a legelején. Egyértelmű ugyanis, hogy ameddig nem lesz meg a komlói börtön, nem tudnak az eredetileg megpályázott szolgálati helyükön dolgozni.

Valameddig, akár százkilométerekre

Azt tehát eddig is tudták, hogy lesz olyan időszak, amelyben akár százkilométerekre lesznek a családjuktól, de hogy ez kinyúlik, és – úgy érzik legalábbis – bizonytalanná válik az időtartama, már nem. Nekik egyébként már egyértelműen 2019-es átadásról beszéltek a feletteseik. Az egykori bányászvárosban így már elterjedtek olyan pletykák is, hogy nem épül meg a börtön.

2019-et már az elején is emlegették

Ez utóbbit azonban határozottan cáfolta Polics József, Komló polgármestere. Azt mondta, folyamatosan kapcsolatban van a tervezett nagyberuházás miatt a döntéshozókkal, s valóban visszavonták a pályázatot, de hamarosan dönthetnek az új kiírásáról, avagy a tárgyalásos eljárás megkezdéséről. Nyilvánvalóan ő is boldogabb lett volna, ha ez nem történik, és egy lépéssel előrébb tartanak, de egyáltalán nincs most miért aggódni, szerinte nincsenek behozhatatlan csúszásban. És ő azért fog is lobbizni természetesen, és minden lehetséges eszközzel segíteni a projekt előrehaladását, hogy a lehető leghamarabb elkészüljenek majd. Kiemelte végül, hogy a börtönnyitást elve 2018 végére 2019 elejére ígérték, míg az építési kivitelezési munka megkezdését 2017-2018-ra.

Csak el kell kezdeni valamikor

A BVOP Kommunikációs Főosztálya megkeresésünkre a hét elején azt írta: ?tájékoztatjuk, hogy a börtönépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van. A tervezett börtönépítési folyamat ütemezetten valósul meg, várhatóan a 2017-től 2018-ig tartó időszakban. A munkálatok megkezdésének időpontjáról egyelőre nem áll módunkban választ adni?.

via GIPHY

Kiemelt jelentőségű

A börtönök építését egy kormánydöntés után nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították. Összesen kilenc új börtönt építenek meg. Komlón a börtön 500 rabot tud majd fogadni, a végleges dolgozói létszám 250 fő lesz.

Jó keresetek

A munkavállalók minimum havi bruttó 220 ezer forintot kapnak majd kezdő fizetésként is, amelyhez éves szinten 200 ezer forintos  cafeteria-hozzájárulás is jön, sőt egyéb más juttatási lehetőségek is, így szociális, lakhatási, utazási támogatás, stb. A teljes beruházás elérheti majd az ötmilliárd forintot is.

KategóriákMETÁL