PÉCS A Szabad Pécs arról értesült, hogy nyomozás folyik a pécsi képviselő-testület által jóváhagyott legutóbbi nagy pécsi buszbeszerzés kapcsán. Méghozzá információink szerint egy holland ügyészség kezdeményezett nyomozást, mert visszaélést gyanítanak. Úgy tudjuk, a Tüke Busznál házkutatás is zajlott nemrég. FRISSÍTVE!

Egy közvetítő cég közreműködésével vásárolta meg a 115 használt Volvo-buszt Pécs, írta meg még anno az értesülést az azóta bedöntött Népszabadság. Az ügylet ugyanis 700 millióval többe került, mintha a buszok eredeti gazdájától vették volna a járműveket. A Tüke Busznál annak idején hangsúlyozták, hogy az adás-vétel jogszerű volt, a pécsi önkormányzat viszont érdemben azóta sem nyilatkozott. Pedig az ügylet lebonyolítója a Tüke Busz volt ugyan, a mintegy 3,5 milliárdos bizniszt kizárólag a pécsi képviselő-testület jóváhagyásával lehetett végrehajtani. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs úgy tudja, habár ez nem megerősített, nem hivatalos értesülésünk, hogy egy pécsi kötődéssel is bíró, Hollandiában élő magánszemélynek utaltak hatalmas mennyiségű pénzt az ügylet során Hollandiában, amit a bank jelenthetett a szabályok szerint egyébként. A hollandiai ügyészség emiatt kezdett el kutakodni a Szabad Pécs értesülése szerint, s végül nyomozásba kezdett. Információink szerint a teljes összeget le is foglalták. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy az ügyben házkutatást is elrendeltek, s néhány hete a hatóság emberei már jártak is a Tüke Busznál. Ráadásul információink szerint a házkutatást ugyan magyar szervek végezték, és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást, de azt is a holland ügyészség eljárása miatt tehették. Erről azonban egyelőre nincs hivatalos, megerősített információn.

Az ügyben Szakács László pécsi-komlói szocialista országgyűlési képviselő kérdezte Kövér László Házelnökön keresztül Polt Péter legfőbb ügyészt. Polt Péter pedig megerősítette, hogy folyik a nyomozás. ITT és ITT meg lehet nézni a levelezést!!

Polt Péter azt írta Szakács László kérdésére, hogy „ A TÜKE Busz Zrt . által vásárolt autóbuszok beszerzésével összefüggésben — különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a gyanúja miatt — jelenleg a Baranya Megyei Rend őr-főkapitányságon van folyamatba n nyomozás. A Baranya Megyei Főügyészség által felügyelt nyomozást a Pécsi Járás i és Nyomozó Ügyészség rendelte el, 2016 . november 09-én”. Azt is elmondta a legfőbb ügyész, hogy „A büntetőügyben ezidáig sor került a buszbeszerzéssel összefügg ő releváns iratok lefoglalására. A nyomozás befejezésének a várható időpontját jelenleg megalapozottan előrejelezni nem lehet, az ügyben számos bizonyítási cselekmény lefolytatása szükséges.”

A használt holland Volvo-buszokkal egyébként más problémák is voltak, például, hogy klímát beszerelni, sőt ablakot is cserélni kellett

Az ügyben megkerestük a városházát, amint kapunk tőlük választ, reakciót a nyomozás hírére, frissítjük cikkünket.

Egyetlen cikk három lapban

Rákosi Mátyás elégedetten csettintene, ha látná, milyen példás összhangban dolgozik a pécsi sajtó egy része, ha egy kellemetlen hírre kell magyarázatot találni.

A három, hivatalosan különböző tulajdonossal rendelkező lap, a Pécsi Újság (Equator Média), a Pécs Ma (Pécsi Kommunikációs Központ) és a Bama (Mediaworks) ugyanazt írja a Volvo-buszok beszerzésével kapcsolatos nyomozás(ok)ról.

A Pécs Ma egy az egyben szemlézi a Pécsi Újságot, a Bama pedig egyetlen, a forrásra utaló hivatkozás után szó szerint hozza a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks igazgatója, Pauska Zsolt által alapított Pécsi Újság cikkét. Érdekesség, hogy a cikk szerzőjeként utóbbi két lapban bizonyos H.L.B. szerepel. Ilyen monogrammú újságírót a Pécsi Újság impresszumában nem, a Bamáéban viszont találtunk, viszont az írás a Pécsi Újság felületén fél órával előbb (12 óra 06) jelent meg. 

Nézzünk egy-két érdekes mondatot a cikkekből, ami valójában egyetlen cikk:

“Bár egyes hírforrások azzal a „szenzációs” értesüléssel rukkoltak elő, hogy nyomozás zajlik a pécsi buszbeszerzés kapcsán, s egy holland ügyészség is vizsgálódik az ügyben, kikérve a közbeszerzés teljes anyagát, ez valójában nem világrengető újdonság…. A holland ügyészségi eljárásról szóló értesülés sem újdonság, a több hete elindult  folyamat során hetedik alkalommal kerül sor a dokumentáció átadására.“

Szóval ez az egész nem nagy újdonság szerintük. Mondjuk annyira azért igen, hogy a három lap közül egyik sem írt korábban sem a magyar nyomozásról, sem a holland ügyészségi vizsgálatról, a Szabad Pécsen jelent meg először mindkét információ. Az persze lehet – H.L.B. szövegéből erre lehet következtetni –, hogy nekik volt például a holland eljárásról információjuk, a nagy kérdés csak az, miért nem írták azt meg.

A cikk végéről persze nem hiányozhat a manapság már megszokott “vörös farok”, ami most éppen a “külföldi támadás”.

“De az is figyelemreméltó, hogy a mostani eljárás akkor zajlik, amikor azt látjuk, hogy a baloldal külföldről, külföldi kapcsolatokon keresztül támadja az országot, a magyar politikát, az eddig elért eredményeket.”

Csak így tovább, elvtársak, egységben az erő! Szorgos népünk győzni fog!

KategóriákMETÁL