FAL ADJA – És igen! Magyarország jobban teljesít! Olyan súlyos büntetést kaphatunk az Uniótól, amilyet még senki előttünk, szóval, mi vagyunk az elsők! Yessz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Többek között a 444 is megírta, hogy elindították a 7-es cikkely élesítésének ügyét. Az Európai Parlament szerda délután 393 igen szavazattal elfogadta a magyar jogállamiság leépülése miatt aggódó határozatát. 221 képviselő szavazott ellene és 64-en tartózkodtak.

A határozat nyomán a parlament igazságügyi bizottságának elő kell készítenie egy szavazást arról, hogy elinduljon-e a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését indítványozó eljárás. Ha ez az eljárás végigmegy, akkor a magyar kormány elveszti a szavazati jogát az Európai Tanácsban, vagyis a minisztereket és miniszterelnököket tömörítő szervezetben, ami az EU legerősebb intézménye – hangsúlyozza a portál. Emellett csökkenhetik a támogatásokat, extra vámot vezethetnek be stb.

A végső döntéshez (több körös konzultációk után) a tagállamok kormányainak minősített többségére is szükség lenne, de így is elég erős az üzenet, amely rámutat, az európai pártok többsége szerint a magyar kormány megsérti a demokrácia legfontosabb alapjait.  (Hogy a konkrét büntetésig mennyire hosszú az út, arról ITT is olvashat.)

A határozat felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt, a lex CEU-t, és a civil szervezetek elleni törvényjavaslatot. A határozat szerint Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot, a korrupció mértéke és a demokratikus intézményrendszer leépítése miatt.

Az Európai Bizottságot azzal is megbízzák, hogy alaposabban vizsgálja meg, hogyan költik el az EU-s pénzeket Magyarországon. 

 

KategóriákMETÁL