PÉCS – Nem kívánta kommentálni vasárnap délelőtt Páva Zsolt a Szabad Pécsnek, hogy a pletykák szerint le fog mondani a pécsi polgármesteri posztról. Később azt is mondta, hogy azért nem nyilatkozik róla, mert annyira  nincs alapja az értesülésnek. Nem sokkal később azonban a OKPécs.hu-n megjelent egy cikk, ami éppen ezt a kérdést feszegeti, erősen sejtetve, hogy a hír nem igaz. Az OKPécs főszerkesztője Páva Zsolt ex-kampányfőnöke, bizalmasa hosszú évek óta.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A pécsi polgármester a legnagyobb valószínűség szerint marad a posztján, illetve nem fog lemondani, ezt Páva Zsolt vasárnap délelőtti nyilatkozata után kijelenthetjük. Badarságként beszélt ugyanis a távozásáról szóló pletykákról a Szabad Pécsnek.

A polgármestert személyesen kérdeztük a városban terjedő híresztelésről, előtte kerestük telefonon, írtunk neki sms-t is, de nem reagált. Egy ?cáfolom?-mal beljebb lett volna ő is, mi is, de lapozzunk, mert a lényeg ez után jön.

Páva egyik fő bizalmasa Kapitány Gergely, illetve hosszú éveken át egészen biztosan az volt, évekig ő vezette az önkormányzat médiaközpontját, itt van például egy szép interjú, amit a polgármesterrel készített. Kapitány portálja, az OKPécs.hu ugyan nagyon ritkán és nagyon finoman kritikus a kormánnyal vagy a helyi önkormányzattal szemben, de ezek inkább az olvasóközönségnek szóló gesztusoknak tűnnek.

Kapitány tehát Páva embere, sokáig politikai tanácsadója, ex-kampányfőnöke. Szóval egy politikailag abszolút belsős ember (nyilván ő van a K.G. monogram mögött) írt egy cikket, olyat, amiben látszólag külsősként cáfol egy, a városban terjedő pletykát, vagyis mintha rendes szakmai munkát végző újságíró lenne. A minimum az lett volna, hogy Kapitány a cikkben jelzi, pontosan mikortól és mennyiért ad vagy adott tanácsokat, mennyiért dolgozik ő vagy valamelyik cége Pávának és a fideszes önkormányzatnak, más városi vezetőknek, és önkormányzati cégeknek. A cikk azt követően jelent meg, hogy kerestük Pávát az ügyben, s hogy beszéltünk vele.

 Megszereztünk több szerződést, amit Kapitány és Páva írt alá 2012 januárja és 2016 decembere közt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy korábban a sajtóban megjelent feltáró cikkek szerint az üzleti kapcsolat köztük 2009-ben, Páva második polgármesteri megválasztását követően elkezdődött, azt is tudjuk, hogy a 2010 januárjától 2016 decemberéig eltelt hét évben több mint bruttó 47,5 millió forintot számlázhatott le Kapitány Gergely, illetve hozzá köthető két gazdasági társaság a Páva Zsolt által képviselt önkormányzatnak. A megbízási szerződések rendszerint politikai tanácsadásra, sajtóval való kapcsolattartásra, kommunikációs feladatokra szóltak egyebek mellett. Illetve később ezzel párhuzamosan a pécsi polgármesteri és alpolgármesteri Facebook-oldalakkal, illetve önkormányzati közösségi médiás megjelenésekkel kapcsolatos feladatokra is kiterjedő új szerződés is született.

Kapitány Gergely korábban a Dunántúli Napló munkatársa volt, majd dolgozott a HírTv-nek, az Echo TV-nek is. Amikor több száz ezer forintot számlázhatott le havonta a pécsi önkormányzatnak Páva Zsolt jóváhagyásával, volt olyan több éves időszak is, 2012 júniusától, amikor ő vezette a Pécsi Médiaközpontot. Sőt,  Páva 2009-es megválasztása óta több pécsi önkormányzati cégnek is dolgozott kommunikációs tanácsadóként.

A pontos összegekről megkérdeztük a városházát és az érintettet is. Megkérdeztük azt is, jelenleg áll-e szerződéses kapcsolatban Kapitány Gergely vagy valamelyik cége az önkormányzattal. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

KategóriákMETÁL