PÉNZOSZTÁS – Irigykedünk, de tényleg. Ami másnak félhavi fizu, az egyeseknek egy óra alatt is összejön. És még Mészáros Lőrincig sem kell elmenni hozzá! Elég egy továbbképzés vidéken. 

Az Átlátszó írta meg, hogyan vándorolnak az uniós pénzek magánzsebekbe, miközben az eredmény enyhén szólva is megkérdőjelezhető. A lényeg: adott egy vidéki szakiskola, ahol kötelező továbbképzést tartanak a pedagógusoknak. Az előadó 1,6 millió forintot számláz a KLIK-nek a 35 órányi munkáért (ez óránként 45 ezer forintot jelent), a központ fizet, kreditpontok kipipálva, mindenki jól járt. Mivel mindez egy 14 milliárdos keretösszegű TÁMOP-program keretében zajlik, a szeme sem rebben senkinek.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs hogy mi hangzott el az órákon? A tanároknak meg kellett hallgatniuk 5 órányi előadást az egészséges életre nevelésről, és 30 órában kaptak tanulási problémákkal kapcsolatos képzést. A Klik ezért a 35 óráért 1 593 900 forintot fizetett ki az előadónak, a Baranyában is jól ismert pécsi igazgató, karnagy Uzsalyné dr. Pécsi Ritának.

Az összeg azért is verte ki a plafont sokaknál, mert az átlag órabér 3000 forint, de maximum 10 ezer, és gyakran ezt is csak késve fizetik ki az oktatóknak.  

Hogy lett-e kézzelfogható eredménye az elköltött uniós pénzeknek, vitatható. Az idén márciusban megjelent KPMG tanulmány szerint ugyanis, amely a 2015 végén zárult uniós pénzügyi ciklus forrásainak hasznosulásáról szól, külön területként foglalkozik a közoktatásban mutatkozó hatásokkal. Csak egy mondat a tanulmányból: „A fejlesztések ellenére az oktatás minőségére vonatkozó versenyképességi indikátorok negatív tendenciát mutatnak. (…)”

További részletek ITT

KategóriákMETÁL