VIHAR – Elképesztő pusztítást okozott az éjszaka folyamán lecsapó vihar a Sellye-Himesháza tengelyen. Ellend gyakorlatilag katasztrófa sújtotta terület lett. Ott csak húsz percig volt vihar, de mintha hurrikán söpört volna végig a falun. VIDEÓK!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Frissítés 12.51.

Információink szerint Magyarsarlóson is nagyon súlyos a helyzet, ott teljes tetőzeteket szedett le a vihar. A mezőgazdaságban is nagy károk vannak: Berkesden a szarvasmarhatelepen tetőket, fákat, vezetéket tépett le az orkán. A napraforgóban és a kukoricában is borzalmas pusztítás volt, sávokban verte el a termést.

 

FRISSÍTÉS 11.00

A Pécstől 15 kilométerre lévő Ellend gyakrolatilag katasztrófa sújtotta terület lett, nagyon sok ház megrongálódott, egyelőre a kárt felbecsülni sem lehet a Szabad Pécs helyszínen tartózkodó újságírója szerint. A faluba alig lehet bejutni, a környéken több száz fa van kettétörve, kidőlve, van olyan ház is, amelyre egy ősöreg fenyő dőlt. Rengeteg villanyezeték is leszakadt, a faluban most is dolgoznak ezerrel az E.ON munkatársai. A helyiek elmondása szerint náluk nem tombolt egész éjjel a vihar, csupán mintegy húsz percig tartott, de mintha hurrikán söpört volna végig a falun. Még sosem láttak ilyet. Megvalljuk, mi sem.

 

 

 

Cserepek a földön. A templom tetejét is megtépázta a vihar

 

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Az éjszaka folyamán lecsapott viharzóna miatt 57 esetben avatkoztak be  tűzoltók Baranyában, tudatta a hírt a Baranya Megyei  Katasztrófavédelem.Az egységeket elsősorban fakidőlésekhez, épületekben keletkezett viharkárokhoz riasztották, de volt több jelentős gócpont is volt: Vejti, Lúzsok, Berkesd, Szűr, Báta, Pogány, Magyarsarlós, Ellend, illetve Kozármisleny. A káresetek felszámolásában szinte mindegyik baranyai szer részt vett, a káresetek 70 százaléka Pécs térségét érintette. Lakosságvédelmi intézkedésre két esetben volt szükség az ingatlanban keletkezett károk miatt. Báta településen egy ötfős családot kellett kiköltöztetni, ők rokonokhoz mentek, két magyarsarlósi lakost pedig a helyi polgármesteri hivatal helyezett el.

A vihar a Moldvány-Nemeske közötti útvonalon is kisebb fennakadást okozott, mivel a vasúti nyílt pályára dőlt egy fa, a 8961 sz. motorvonat emiatt 50 percet késett.

Az orkánerejű széllel tomboló vihar miatt Baranyában 17 településen volt áramszünet, a szolgáltató szakemberei megkezdték a hiba elhárítását, egyebek mellett Pécs keleti városrészében, Alsószentmártonban, Nagykozárban, Pécsudvardon, Pogányban, Szalántán, Villányban.

A Szabad Pécs értesülése szerint vannak olyan települések Baranyában, ahol gyakorlatilag nem maradt épen egyetlen háztető sem.

KategóriákMETÁL