Ártalmatlannak tűnik, de valójában igen káros dolog a szívószál. Persze nem önmagában a kis műanyag cső, hanem amit a környezetben okoz használat után. Ezért is hirdetett harcot ellene a Felelős Gasztrohős.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A „műanyagmentes július” után „szívószálmentes augusztus” címmel indítja újabb kampányát a Felelős Gasztrohős – adta hírül a dontwasteit.hu. Teszi mindezt azért, mert ahhoz képest, hogy milyen rövid ideig használjuk, komoly károkat okoz a természetben.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.

De nem csak ez a gond vele. A szívószál

– átlagos használati ideje mindössze húsz perc,

– lebomlási ideje körülbelül 500 év,

– a legtöbb esetben a hulladéklerakóban végzi, nehezen újrahasznosítható,

– a legtöbb az óceánokba, tavakba, tengerekbe kerül, ahol hatalmas károkat okoz.

Fotó: gasztrohos.hu

 

Részvétel és játék

Szóval, aki szeretne egy kicsit tenni a szívószálak uralma ellen, csatlakozhat a kezdeményezéshez pusztán azzal, hogy augusztusban nem használ szívószálat. És, ha az erkölcsi győzelem önmagában nem lenne elég, eláruljuk, hogy nyerni is lehet az akcióval.

Ehhez posztolni kell egy fotót Facebookon vagy az Instgramon #szívószálmentes taggel, amin jól látható, hogy az illető szívószál nélkül issza az üdítőjét. A posztolók között kisorsolnak egy 6 darabos fém szívószál készletet, egy 10 000 forint értékű két személyes vacsorát, valamint egy 15 000 Ft értékű vouchert.

A kezdeményezéshez egyébként több vendéglátóhely is csatlakozott már az országban – ezeken a helyszíneken augusztusban csak akkor adnak szívószálat az italhoz, ha a vendég külön kéri. A listán egy pécsi intézmény neve is szerepel, a Reggelié, amely amúgy is ügyel a környezettudatosságra. 

A résztvevők teljes is listája, és a játék részletei ITT

KategóriákPOP