PÉCS Járt már gyűrűsfarkú makik között? Nem, a kérdés nem beugratós! Hogy azt sem tudja, mi az? Julien király a Madagaszkár pingvinjeiből megvan? Pécsett mától valóban a gyűrűsfarkú makik közé engedik, legfeljebb tizennégy társával egyszerre. Megnyitották a kifutót a látogatók előtt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem szerencsés, ha rajzfilmfigurára hivatkozunk, ha egy állatot le akarunk írni valakinek. Az elefántra sem azt mondjuk, hogy mint a Dumbo vagy a Babar, a gyűrűsfarkú maki (katta) azonban van annyira ?egzotikus?, hogy nem ciki a Madagaszkár pingvinjeiben alakító Julien királyra utalni.

Pécsett azonban, a tavaly újra megnyitott álatkertben láthatnak gyűrűsfarkúakat, sőt mától megnyitják a látogatók előtt a makik kifutóját. Egyszerre nem több mint tizenöt vendéget engednek be, szigorúan a saját felelősségükre, s csak úgy, hogy a látogatók a kijelölt ösvényen maradnak, úgy járják be a kialakított élőhelyet.

Attól még, hogy mostantól be lehet menni a gyűrűsfarkúak közé, az állatokat továbbra sem lehet etetni, sem simogatni. A zoo nyitva tartási idejében ezen túl azonban,10 -17 óra között meg lehet nézni a kattákat.

Kicsi ara papagájok

A pécsi zoo-hoz köthető friss hír az is, hogy az intézmény fennállása óta először keltek ki a Mecseken kék-sárga arafiókák. A sárga-kék arák a világ legnagyobb papagájfajai közé tartoznak, akár 85 centiméter hosszúak is lehetnek. A kék-sárga ara a szabad természetben Dél-Amerika nagy részén megtalálható, esőerdők, mocsaras és part menti területek lakója. A kék-sárga ara még nem számít ritka fajnak a szabad természetben, de élőhelyeinek elvesztése és az illegális állatkereskedelem hosszú távon veszélyeztetheti fennmaradását.

KategóriákPOP