PÉCS – Két fegyveres trafikrablás is történt másfél hónapon belül Pécsett. A Szabad Pécs úgy tudja, az ilyen esetek miatt egyre több trafikos, ha csak lehet, csökkenti a kasszában lévő készpénzállományt. A most kifosztott dohánybolt tulajdonosai igazán pechesek, az övék az az uránvárosi trafik is, amelybe június elején ment be egy fegyveres rabló, nagyon hasonló maszkban mint, amilyen a kedd esti rablás elkövetőjének arcát takarta el. Cikkünk nyomtatott és szerkesztett változatban a csütörtöki Magyar Nemzetben jelent meg.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Hogyan lehetne úgy bejönni dolgozni egyik napról a másikra, hogy rettegünk – teszi fel a kérdést válasz helyett egy legfeljebb harmincéves pécsi eladólány, mikor arról érdeklődöm, eszébe jut-e időnként, hogy bármikor bejöhet egy rabló, akár fegyverrel is. Majd gyorsan maga ad választ: sehogyan. Nem is fél, de most az ő fejében is cikázott sok nem odavaló gondolat az előző estével kapcsolatos hírek miatt.

Szerdán napközben több pécsi nemzeti dohányboltot és végigjártunk. Azonnal leesett, hogy nem csak itt, több más pécsi trafikban is egészen más a légkör, mint általában. És hát ez teljesen érthető is. Szerdán már reggel elterjedt a hír a városban, és főleg a dohányboltok dolgozói között, hogy ismét kiraboltak egy pécsi trafikot, ráadásul újra fegyverrel. Az elkövető szintén maszkot visel, csakúgy mint az a rabló, aki június elején egy uránvárosi, Esztergár úti trafikba ment be fegyverrel. A most keddi támadás a Petőfi utcában történt, vagyis nagyjából az Egyetemváros és a belváros határán.

Lapunk arról értesült, hogy a két eset közt több más hasonlóság is van. Nem csak az, hogy a tettes maszkban, fegyverrel rontott be egy trafikba, de az is, hogy az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletet választott ki magának.

Feltéve persze, ha a két rablás elkövetője egy és ugyanaz a személy. A Szabad Pécs erre is rákérdezett szerdán a rendőrségnél, de ők erről egyelőre nem nyilatkoztak. Nem hivatalos, de biztos információnk, hogy a két érintett dohánybolt tulajdonosi köre azonos, s nekik még van másutt is trafikjuk Pécsett. Hasonlóság az is, hogy egy forgalmas élelmiszerbolt mellett van mindkét dohánybolt. Habár több ilyen is van még Pécsett. Egy harmadik ilyen dohányboltban az eladó azt mondta, nem beszéltek a tulajdonosokkal arról, mit kell ilyen esetben tenni. És nem is tudja, mihez kezdene, de úgy hiszi, azonnal elájulna. A huszonéves lány kifejezetten félt, hogy hozzá is bemennek, bár az ő trafikjuk kisebb. Ugyanakkor az egyetemhez közel vannak, így lehetséges, hogy egyeseknek megfordult a fejében már, hogy jó zsákmányt lehetne onnan is szerezni. Más eladók azt mondták, volt szó a tulajdonosok és köztük arról, hogyan viselkedjenek rablás esetén. Semmi hirtelen és meggondolatlan mozdulatot ne tegyenek, ne kockáztassák az  életüket.

A legfontosabb, hogy bár mindkét pécsi támadásban fegyvere volt a rablónak, egyik alkalmazott sem sérült meg. Az előző rabláshoz hasonlóan a mostani elkövetőt sem került még elfogni. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság rablás alapos gyanúja miatt nyomoz.

 

Kamerakép az uránvárosi trafikból, 2017. június 

VÉDEKEZNI PRÓBÁLNAK

Úgy tudjuk, egyre több trafikban igyekeznek a lehetséges károkat azzal enyhíteni, hogy napközben elviszik a bevétel egy részét, vagy széfbe teszik. Azzal már nincs ideje macerálni az elkövetőknek. A mostani eset is egy perc alatt lejátszódott, ahogyan az előző is. Viszont, ha azt látják a rablók, hogy néhány százezer helyett csupán néhány tízezer a zsákmány, legközelebb kétszer is meggondolják, hogy kockáztassanak-e 8-10 év börtönt pár tízezresért. Merthogy nyilván a pénz a lényeg, a mostani rablás is negyed órával zárás előtt, este háromnegyed tízkor történt, vélhetően azért, hogy a teljes napi bevételt eltehessék. Hogy itt konkrétan mennyit vittek el, nem tudni, de ami a kasszában volt, odaadták.

KÉT KÜLÖNBÖZŐ SZEMÉLYLEÍRÁS

A két, egymáshoz nagyon hasonlító maszk miatt, a módszer miatt az általunk megkérdezett trafikos eladók és tulajdonosok nem zárták ki azt, hogy ugyanaz a személy lehet mindkét eset elkövetője. Egyesek ehhez hozzátették még azt is, hogy ugyanazon tulajdonosi kör két pécsi trafikját fosztották ki rövid idő alatt, ami ugyancsak növelheti az azonos elkövetőnek az esélyét. Megint mások azt mondták, hogy a ?sikeres” rablások, pláne, ha a bűnözőt nem sikerül azonnal, vagy rövid időn belül kézre keríteni, másokat is arra sarkallhatnak, hogy megtegyék, amire esetleg addig csak gondoltak. Egy viszont egészen bizonyos, a személyleírás alapján két különböző elkövetőről beszélhetünk, ha az érintettek, akik megadták az adatokat, jól emlékeztek, illetve, ha a kamerafelvételek e tekintetben megbízhatóak.

A mostani elkövetőről napvilágot látott rendőrségi személyleírás úgy szól ugyanis, hogy a tettes 25-30 éves, 165-170 cm magas férfi lehet. Ehhez képest a június elején, az uránvárosi trafikban egy 30 év körüli, körülbelül 185-190 centiméter magas férfi rabolt.

KategóriákMETÁL