Részletekben fizetnék ki a hatalmas vízdíjhátralékot. De miért pont most, amikor bajban van a város?

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az önkormányzati bérlakások üzemeltetője korábban a Pécs Holding, aztán annak jogutódja, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt, tavaly szeptembertől az önkormányzat Elszámolóháza látja el ezt a feladatot. 

Csütörtökön tárgyalja a város közgyűlése az előterjesztést, amiben a következő szöveg olvasható:

Az üzemeltetési tevékenység átadás-átvételi folyamata során merült fel, hogy a víz- és csatornaszolgáltatást végző TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. felé olyan – jeljelentős számú és értékű – ki nem egyenlített közműszolgáltatói számla maradt fenn, amelyek önkormányzati bérlakásokat terhelnek, azonban tényleges fogyasztás nem köthető önkormányzati bérlőhöz, amely ezen tartozások bérlőkön történő behajthatóságát nem teszi lehetővé.

Érti ezt valaki? Hogy lehet, hogy egy tartozás nem kötődik senkihez? A Tettyétől nem tudjuk megkérdezni, miről van szó, illetve meg tudnánk, de nincs értelme, mivel nem nyilatkozhatnak a Szabad Pécsnek. Lehet, hogy ez a 66 millió nem köthető bérlőkhöz, de hogy bérlők halmozták fel, az bizonyos, ahogy az is, hogy nem 1-2 év, hanem jóval hosszabb idő alatt állt össze. Az is biztos, hogy mivel önkormányzati lakásokról van szó, az önkormányzatnak kell fizetnie, de egy összegben nem megy, ezért részletfizetéssel próbálja a város rendezni a számlát saját cége felé. Ennyi vízdíj egyébként egy tízemeletes panelházban húsz év alatt jön össze, de úgy is számolhatunk, hogy 1600 ember éves vízfogyasztása kerül ennyibe.

Az Átlátszó hozta nyilvánosságra nemrég a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elemzését a hazai vízszolgáltatók nehézségeiről, amelyeknek egyik fő oka a rezsicsökkentés és a különadó lehet. (Nemrég írtuk meg, a Tettye féléves adózás utáni eredménye 7 millió 674 ezer forint.) A vízközmű-cégek közül jelenleg 23 van száz százalékban önkormányzati, 13 többségi önkormányzati, 5 pedig állami tulajdonban. A MJVSZ-es elemzés a többségi állami tulajdont, az államosítást látná helyesnek. Érdekes, hogy éppen most, amikor egyre több szó esik az állami tulajdonba adásról, nyújtja be a számlát a Tettye a köztudottan rossz pénzügyi helyzetben, Orbán Viktor szerint bajban lévő tulajdonosnak, a városnak. 

KategóriákMETÁL