A trollokat továbbra sem etetjük, sőt, ha muszáj, akkor le is tiltjuk őket, de a normálisan megfogalmazott kritikára igyekszünk válaszolni. Akár faxon érkeznek, akár Facebookon. Így van ez “Róbert” hozzászólásával is:

“Ne haragudjatok,csak egy segítő megjegyzés. A jelenlegi gyakorlattal, hogy folyamatosan a baloldalhoz, liberális vonalhoz, illetve Simicska-sajtóbirodalomhoz megkérdőjelezhetetlenül módon kötődő lapokat idéztek és azokban ráadásul publikáltok is, szerintem éppen a független/szabad mivoltotokat erodálásától kell tartanotok. Tudom, hogy meg kell élni valamiből, de félő, hogy ennek oltárán függetlenségeteket is feláldozzátok, ill. folyamatosan bontjátok a rólatok kialakult független képet. Egyébként hajrá, kicsit alaposabb, kevésbé felületes és harag/dühtől mentesebb cikkekkel, jobb helyesírással és egyszerűbb mondatszerkesztéssel van jövőtök.”

A cikk a hirdetés után folytatódikKedves Róbert!

Nem minden hozzászólónknak válaszolunk ilyen hosszan, főleg nem (feltehetőleg) álnéven kommentelgetőknek, de mivel közérdekű és teljesen jogos felvetéseket is tartalmaz a mondandód, ajánlásod, ezért szűkös erőforrásainkat nem sajnálva “megtisztelünk”. Tudod, ahogy Hoppál Péter minket. Jó lenne, ha tiszteletből több is, és másnak is jutna! Örülnénk, ha a teljes sajtó, nem amelyik a mantrákat zengi, hanem az igazi, amelyik mer értelmes, releváns kérdéseket feltenni, kapna belőle. Na, nem túl sokat, csak annyit, amennyi jár neki, mert (és ha) végzi a dolgát. Például, hogy kérdéseket tesz fel. Mert fel kell tenni a kemény, néha bántó és kényelmetlen kérdéseket is, lehetőséget adva ezek megválaszolására. Egy csomó minden más mellett ez is a szakmaiság és szakmai etika része, amiknek felül kellene írnia azokat az ideológiai címkéket (liberális, baloldali), amiket te is használsz. Mert ebben a tekintetben semmi értelme sincs ezeket feszegetni. Teljesen mindegy, hogy milyen címkéje van a médiának, amíg végzi a dolgát. És nem a propaganda dolgát végzi.

De Magyarországon – és a hozzászólásoddal te is ezt csinálod – inkább ezek a sokszor fegyverként használt címkék írnak felül minden mást. A józan észt is. A kérdésfeltevést is. Ezért sincs tisztességes Orbán-interjú lassan 8 éve, ezért nem válaszol a polgármester még az adott témában tartott sajtótájékoztatón feltett kérdésre sem, és ezért lép ki a kamera elől Kósa Lajos. Mert minden az “aki nincs velünk, az ellenünk van” stratégiára épül. És ezért nem kell a Simicska-birodalomhoz, Soros-hadsereghez tartozni, hiszen már akkor is eltiprandó ellenség vagy, ha kérdéseket teszel fel, válaszokat próbálsz találni. Kételkedni, hogy ez a létező világok legjobbika. Vagy, hogy egyáltalán jó az irány.

Elnézést, hogy messziről indítottunk, de – ahogy te is megpróbáltad – a jelenlegi médiahelyzet és közélet kontextusában helyeztük el a hozzászólásodat. 

A felvetéseid végét pedig azért ilyen röviden válaszoljuk meg, mert részben ennek a jól megírt, régi mesének a tanulságával is egyetértünk, miközben arra törekszünk, hogy a cikkeink színvonala javuljon és ezáltal a mi szakmaiságunk is fejlődjön. És közben annak örülnénk, ha csak a hozzáértésünkön múlna a jövőnk.

KategóriákMETÁL