Eltűnt Mohácsról az egykori Dr. Marek József Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola névadójának mellszobra. 

Az előbb más intézménybe beolvadt, majd képzéseit is elvesztő iskola régi épületében méltó módon éledhet fel Marek József szellemisége, ugyanis egy biológiai oktató- és kutatóközpont kialakítását kezdték meg az elmúlt hónapokban.

Csakhogy az építkezés közben az őrzött területről lába kélt Marek József mellszobrának. Ezért azt kérik, akinek bármi információja van a szobor hollétéről, az jelentkezzen, és 500.000 forinttal jutalmazzák a nyomravezetőt. Ami még annak is megéri, akinél a szobor van: már ha eladási szándékkal, és nem érzelmi okokból orozta el a szobrot.

A matek: a bronz kilójáért ezer forintot adnak általában, ez a 40-50 kg-s torzó esetében nem lehet több tehát 50.000 forintnál. Ráadásul a telepek még darabolva sem veszik át a bronzot, hiszen igazolniuk kell nekik is az eredetet és a származást. 

Marek József a 20. század egyik legkiemelkedőbb állatorvosa volt, nemcsak hazai, de nemzetközi szinten jegyezték munkásságát, ismerték el műveit. Főként az állatorvosi belgyógyászat területén ért el elévülhetetlen, ma is meghatározó eredményeket. Több szobor (köztük a földművelésügyi minisztérium Kossuth téri épületének árkádsorában), utca, emlékérem őrzi emlékét: jó lenne, ha a mohácsi büszt is épségben előkerülne!

KategóriákPOP