Fontos eredményt sikerült elérni szerdán, Brüsszelben: a Régiók Bizottsága ma elfogadta egy javaslatomat, ami igen határozott és kemény kiegészítést fűz a ?keleti partnerség? – így Ukrajna – állam- és kormányfőinek küldött dokumentumhoz – jelentette be Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi városházi képviselője.

Keresztes a Facebookon tette közzé az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatis hírt. Mint írta, a kiegészítés így szól:

A cikk a hirdetés után folytatódik



 

„tartsák tiszteletben a nemzeti kisebbségek anyanyelvükön történő oktatáshoz való jogát a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel összhangban”.

 

Ez a fontos politikai üzenetet a javaslatom nyomán immár az EU valamennyi régióját képviselő testület állásfoglalásában szerepel, amelyet novemberben, a partnerség következő csúcstalálkozóján kapnak meg az érintettek, így majd az ukrán elnök is, közölte. Ez rendkívül fontos üzenet azt követően, hogy az új ukrán oktatási törvény rendkívül hátrányosan érinti az országban élő magyarságot. Ebben a kérdésben természetesen összezárt a magyar delegáció, pártállástól függetlenül. Ki szeretném emelni Magyar Anna és Horváth Jácint képviselőtársaimat is, akik felszólaltak a vitán, és kérték valamennyi régiós képviselőtől a javaslat támogatását. A vitában elmondtuk, hogy az új törvény nem csak az Ukrajnában élő magyarságot érinti hátrányosan, hanem a lengyel, román, sőt a bolgár és görög kisebbségeket is. Fontos számunkra a keleti partnerség, és a jó viszony, ezért kell ebben a folyamatban határozottan és érthetően képviselni az európai értékeket.

KategóriákPOP