Mint megírtuk egy véleménycikkben, hogy bár Pécsett még ma sem tudni pontosan, hány milliárd a város és cégei hiánya és adóssága, ám a napokban a pécsi önkormányzat, a hivatalos honlapján – a jogszabályoknak megfelelő módon egyébként – közzétette a legalább 50 ezer forint helyi adóval tartozó magánszemélyek, és legalább 100 ezer forinttal adós cégek listáját.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A lista közzétételét egyébként az Összefogás Pécsért Egyesület kezdeményezte, mondván az adósok közvetlenül 1 milliárd forinttal lógnak az önkormányzatnak, amely a jelenlegi helyzetében kiváltképpen nem engedheti meg, hogy lemondjon erről. Kővári Jánosék amúgy a legnagyobb adós cégek nevét szerették volna nyilvánosságra hozni, de a jogszabályi keretek a teljes listák közzétételét teszik csak lehetővé, mondta el a városházi politikus, volt országgyűlési képviselő a Szabad Pécsnek. 

Kővári a Pécsi Napilapnak nyilatkozotts a cikkben mondott nagyon érdekes, komoly hírértékű információt is, amit külön cikkben szerettünk volna megírni. Azt például, hogy az adós cégek közt az első két helyen 300 milliós tartozással az a két cég szerepel, amelyek ?az egykor a szocialisták által értékesített? A/1 laktanya és az egykori Magasház tulajdonosai voltak.

És hogy több olyan cég is van közöttük, amelyek jelentős önkormányzati beruházásokban működtek közre az EKF beruházások idején, illetve korábbi útfelújításoknál és csatornázásoknál.

A teljes lista a pécsi önkormányzat honlapján elérhető. Ott van egyébként a volt pécsi közlekedési cég, a PK Zrt. is, és több,. Matyi Dezsőhöz köthető cég is.

Kővári szerint az ÖPE elkötelezett a város pénzügyeinek rendbetételében, és megengedhetetlennek tartja, hogy vannak, akik közpénzekhez, jelentős közvagyonhoz jutnak, és nem fizetnek adót. A tisztességesen adózó pécsi polgárok nevében elvárjuk, hogy a notórius nem fizetők róják le tartozásukat, az önkormányzattól pedig, hogy haladéktalanul intézkedjen a tartozások behajtásáról – mondta Kővári.

Kerestük is emiatt az ÖPE elnökét, aki hangsúlyozta, nem akar senkit felmenteni a nyilvánvaló felelősség alól, hanem javasolni, megoldást keresni szeretne.

Szerinte egyébként a Szabad Pécs oldalán található cikk félreértelmezi az adótartozásokról közzétett nyilatkozatukat. (Szerkesztői megjegyzés: ezzel nem értünk egyet, mi rávilágítottunk olyan részletre az ügyben, amely visszatetszést kelthet, és joggal az olvasókban, a pécsi önkormányzat és cégei jelenlegi helyzetében. Ezt tartjuk most is.)

 

„Az ÖPE nem a városvezetést menti fel, hanem javaslatokat tesz a krízis kezelésére. Mivel az önkormányzat hónapok óta fizetésképtelen, és mára már a közszolgáltatások is veszélybe kerültek, gyakorlatilag bármikor leállhat a tömegközlekedés, a szemétszállítás, a közvilágítás. Nem lehet tovább várni, lépni kell! Le kell állítani a pazarlást, és növelni kell a bevételeket, méghozzá sürgősen, mert nagy a baj!”

Az ÖPE javaslata az volt, hogy a nagyobb összeggel és évek óta tartozó cégek, amelyek közül néhány, a város honlapján található listán is elérhető, rendezzék a tartozásaikat, mert elfogadhatatlan – különösen ilyen helyzetben -, hogy mások fizessék meg az ő tartozásaikat.

KategóriákMETÁL