Nem nevesít a jegybankról szóló jogszabály olyat, hogy festmények vagy más műkincsek vásárlására lehetséges vagy kötelező lenne költeni, ugyanakkor az Értéktár program nem is ez alapján, hanem az MNB társadalmi felelősség-vállalásának részeként működik, fogalmazott a Szabad Pécs kérdésére szerdán Gerhardt Ferec, az Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Értéktár program vezetője.

Ráadásul más országok nemzeti bankjai is folytatnak hosszú ideje hasonló értékmentést, műkincsek felvásárlását, közölte.

Ahogyan egyébiránt az MNB mindenkori vezetése is gyarapította ekként is a jegybank vagyonát, már száz éve is, s az elmúlt évtizedekben is, mielőtt a Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindította az Értéktár programot.

Most ennek a programnak a keretében vásárolták meg Csernus Tibor festőművész (1927–2007) hat alkotását is, amelyből három mű a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe került, ötéves tartós bérlet keretében. A másik három az új budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül. Ennek a hírnek a bejelentésére szerveztek sajtótájékoztatót szerdán.

 

 

 

Gerhardt Ferenc újságírói kérdésre azt mondta, hogy

 

„a jegybank soha nem fogja eladni a megszerzett festményeket, műkincseket, mert nem műkereskedést folytatnak, hanem értékmentést”

 

a műkincs-visszavásárlási program keretében. A cél, hogy a különféle okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadát visszaszerezzék Magyarország számára. Ugyanígy cél a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlása, a műalkotások „szétszóródásának megelőzése” érdekében.

 

Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. A program koordinálását, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségét és értékének meghatározását a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testület végzi.

 

Gerhardt Ferenc újságírói kérdésre felelve azt mondta, azt nem tudja pontosan megmondani, hogy pontosan mennyit költöttek el a 30 milliárdos keretből, de az biztos, hogy több mint a felét. A hat Csernus-alkotást 880 ezer euróért vásárolták meg – vagyis mintegy 277 millió forintért, egy festményért átlagosan 46 millió fizetve.

Csernus Tibor Absolom (1987) Atalanta és Hippomenész (1986), iletve egy Cím nélkül lévő, (1987) három festménye került Pécsre. A 2018-ban megnyíló felújított Szépművészeti Múzeumban A József és testvérei (1987), a Csendélet szilvákkal (1983) és a Kékropsz lányai , (1985/86) kerül majd. Az 1980-as évtized Csernus Tibor életművének legjelentősebb korszaka. Az alkotót a kritika és a művészettörténet a hazai és az egyetemes festészet legnagyobb alakjai között tartják számon.

A három műalkotás most egy kamarakiállítás keretében egy hónapig lesz megtekinthető a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között, előzetes telefonos bejelentkezéssel, 06-30/940-2915.

 

Megkérdeztük a Janus Pannonius Múzeumot, hogy lehet-e többet tudni az egyhónapos kiállítás utáni időszakról, a hátralévő minimum 4 év 11 hónapról (hiszen az ötéves tartós bérlet meghosszabbítható újabb öt évvel a jelenelgi szabályok értelmében sőt újabb és újabb öt évvel is), hová kerülnek a képek, láthatóak lesznek-e, vagy esetleg a raktárba helyezik őket. A válasz a következő volt:

“A JPM büszke az Értéktár programmal való együttműködésre, s az új, letétbe helyezett Csernus Tibor-művekre, amelyek az elkövetkező évek kiállítási koncepciójának részét képezik majd. Ez érinti az állandó és az időszakos kiállításokat is.”  

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL