A Fidesz másik országgyűlési képviselője, Hoppál Péter is tagja a hatalmas pécsi hiány és adósság miatt, a közgyűlés megkerülésével tavaly augusztusban felállított fideszes irányító tanácsadó testületnek. A HírTv riportjában azonban most éppen Csizi ?Mr. Permetkapu? Péter volt az, aki igyekezett lerázni a tévés újságírót, és a közgyűlés helyett most éppen egy kérdést próbált megkerülni. Közben a Szabad Pécs megtudta, hogy a 9,5 milliárd sem lesz elég erre az esztendőre. FRISSÍTVE! Sőt, már a kormányhatározat és a pécsi közgyűlési döntés is 12,5 milliárd forintról szólt (6,5+3+3), csak mindeddig ezt nem szúrta ki senki. Illetve az állami kölcsönről szóló hírt elsőkézből kapó kormánybarát sajtó is 9,5 milliárdot írt az elsőként megjelent hírekben, habár ők nem ezzel hibáztak igazán, hanem azzal, hogy  ránézésre legalábbis, tudatosan ferdítették el a hírt, elsősortban a segítségről írtak, amit a pénz jelent, arról nem, hogy azt vissza is kell fizetni, méghozzá hamar.  

A cikk a hirdetés után folytatódik



A HírTv riportjában elhangzik, hogy a Fidesz-KDNP-frakció által vezetett pécsi közgyűlési többség a helyi adók emelésével próbálja csökkenteni a költségvetési hiányt. A HírTv úgy tudja, hogy a mostani, mentőövként dobott hitel következő részletét februárban utalják el.

Ez azt jelenti, hogy a pécsi önkormányzat a tavaly év végén elutalt 6,5 milliárd forint mellé megkapja az ígért plusz 3 milliárd forintos gyorssegélyt, amelyet azonban teljes egészében vissza kell majd fizetni, méghozzá három éven belül.

 

 

Ezt azt jelenti – mint a Szabad Pécs ezt korábban kiszámolta ?, hogy a pécsi önkormányzatnak mostantól minimum évi 6 milliárd forintot kell megspórolnia a korábbi évekhez képest. 

 

Sőt, sajnos még nagyobb lehet a baj, mint gondolták. A Szabad Pécs ugyanis városházi forrásokból, nem hivatalosan arról értesült, hogy újabb 3 milliárdos gyorssegély-kölcsönre lesz szüksége a városnak, azaz az év során, februárt követően is érkezni fog a kormány részéről egy újabb 3 milliárdos utalás ahhoz, hogy a 2014 óta ismét kibillent pécsi költségvetést valamiképpen rendbe lehessen hozni.

 

Vagyis Pécs végül nem is 9,5 milliárd forintot, hanem 12,5 milliárdot kaphat KÖLCSÖN-be Orbán Viktoréktól ahhoz, hogy amit – ezek szerint Csizi-Hoppál-Páva – elrontottak, azt kijavítsák. Persze nem csak Csizi Péter az, aki nem szívesen beszél Pécs korrekt pénzügyi-gazdasági helyzetéről. 

 

Pécs az irányító-tanácsadó bizottsággal, majd a szükségszerű kölcsönnel, és egy nagyobb állami ellenőrzéssel sokak szerint legalább részben feladhatta az önkormányzatiságot, amely azonban a jelenlegi formában, mint azt a Szabad Pécs szombaton elsőkétn megírta, igencsak komoly veszélybe kerülhet.

 

FRISSÍTÉS 18.30

Cikkünk megjelenését követően volt olyan szemfüles olvasónk, aki elmondta, hogy ugyan a pécsi önkormányzatnak ígért gyorssegély-kölcsönről szóló kormányhatározat a már említett 6,5+3 milliárdos összeget említi, a múlt december végén elfogadott egyik pécsi városházi előterjesztésben, amely a Belügyminisztériummal kötendő szerződésről szól, már – kissé kacifántos módon, de azért kiolvashatóan – szerepel az újabb 3 milliárd forint is. Így tehát elviekben hivatalos irat is van arról, hogy Pécs 12,5 milliárd forintot kap a Kormánytól. Ez egyébként egyben azt is jelenti, hogy nem is 6, hanem kb. évi 7 milliárdot kell megspórolni az idei évvel együtt a következő három esztendőben Pécsett. Az idézett rész így szól:

 

„… amennyiben a visszatérítendő támogatásról szóló támogatási szerződés az előírt feltételekkel megkötésre került, és az abban foglaltak végrehajtását Pécs Megyei Jogú Város határidőben teljesíti, úgy gondoskodik Pécs Megyei Jogú Város 2018. évi likviditásának biztosítása érdekében, további 3 000 000 000 Ft visszatérítendő támogatás, valamint Pécs Megyei Jogú Város 2018. évi finanszírozási helyzetének rendezése érdekében 3 000 000 000 Ft visszatérítendő támogatás biztosításáról Pécs Megyei Jogú Város részére a 2018. év elején”

 

FRISSÍTÉS 19.00

Annyi javítást még az előző frissítéshez képest is mindenképpen meg kell tennünk, hogy még a pécsi előterjesztéshez képest is sokkal kevésbé konkrétan, némileg félreérthetően is fogalmazva, de a múlt év végi kormányhatározatban is szerepel a plusz 3 milliárdos összeg. Azaz már abban is a 12,5 milliárd van említve. Nem tehetjük fel a kezünket, és nem is moshatjuk a kezünket, hibáztunk, nem szúrtuk ezt ki korábban. Ugyanakkor a hatalmas állami kölcsönről elsőként beszámoló kormányközeli PécsiÚjság és önkormányzati PécsMa is 9,5 milliárdot említett. Igaz, ők arról hallgattak, hogy ezt vissza is kell fizetni, sőt nagyon is hamar le kell róni a tartozást, ők ugyanis ezt kizárólag hatalmas segítségként, és nem hatalmas kölcsönként említették.  

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL