Négy éven belül ezer főnek adna munkát Kozármislenyben Németország egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Fehrer Automotive GmbH, amelynek már van magyarországi érdekeltsége, a móri telephellyel rendelkező Fehrer Automotive-Rába Kft. ? értesült a hírről a Szabad Pécs. A Fehrer a Pécs melletti kisváros új ipari parkjának az első beköltözője lehet.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Úgy tudjuk, hogy még folynak az egyeztetések a céggel a HIPA-nál, de a döntés igazából már megszületett, a befektetői szerződés elő van készítve. A Nemzeti Befektetési Ügynökséggel egészen biztos, hogy arról tárgyalhatnak még, hogy a kormány – nagyjából minden más ilyen nagyságrendű külföldi befektetéshez hasonlóan – miként és mennyivel tudná támogatni a cégnek a Baranyába települését, illetve magyarországi terjeszkedését.

A Szabad Pécs információi szerint a Boltához hasonlóan a Fehrer is több éves felfutással érheti el a jelenleg tervezett kapacitásának a csúcsát, négy év alatt jutnának oda, hogy ezer főnek adjanak munkát, de kezdetben nagyjából százötven fővel indulhatnak el.

A Fehrer Kozármisleny új, mintegy húsz hektáros déli ipari parkjában telepedne meg,  érdekesség, hogy a Bolta tőlük a légvonalban csak néhány kilométerre fekvő pécsi déli ipari parkban fejleszt majd, és épít üzemcsarnokot.

Nem hivatalos értesüléseink szerint volt némi feszültség baranyai, leginkább pécsi politikai és gazdasági körökben amiatt, hogy a Fehrer nem Pécset, hanem Kozármislenyt választotta, főleg vezető pécsi politikusok igyekeztek pár kilométerrel arrébb csábítani a befektetőt. Ő azonban a tudomásunk szerint kiállt amellett, hogy a Péccsel határos kisvárosban telepedjen le, mivel ott megfelelő feltételek és hozzáállás fogadta a tudomásunk szerint.

Úgy tudjuk, a másik opció Tolna megyei fejlesztésről szólt volna. És úgy tudjuk, hogy – amiképpen a Boltát is egy pécsi magánszemély, üzletember kereste meg és ?hozta el? – itt sem politikai szereplők játszották a legfontosabb szerepet abban, hogy Kozármislenyben épülhet meg az új gyártó üzem, hanem gazdasági lobbistáknak. Az új gyár 2019 év végén nyithat meg leghamarabb információink szerint.  Úgy tudjuk egyébként, hogy a fejlesztést a következő néhány héten belül hivatalosan is bejelenthetik.

Sőt, olyannyira előrehaladottak a tárgyalások, hogy Kozármislenyben, a legutóbbi testületi ülésen elfogadtak egy határozatot, amely egy nyolcvan férőhelyes munkásszálló építését célzó pályázat benyújtásáról szól (a kormány most írt ki egy ilyen pályázati csomagot), és a fejlesztés megvalósításához szükséges önerőt a kozármislenyi testület már el is különítette az idei költségvetésben, tehát ezt saját forrásból fedezik. A cél, hogy hosszú távon legyen hol, megfelelő körülmények között elszállásolni a munkások egy részét.

Kerestük Bíró Károly polgármestert, aki azt mondta, hogy csupán annyit erősíthet meg, hogy valóban tárgyalnak egy autóipari céggel, amely munkahelyeket létesítene Kozármislenyben, és nagyon bíznak benne, hogy hamarosan a tényleges döntés és a szerződés is megszülethet. Kérdésünkre azt elmondta, hogy az új ipari parkjukban még nincs foglalkoztató, de nagyon tudatosan készültek arra, a területek felvásárlásával, összevonásával, és a szükséges közművesítések előkészítésével, illetve különböző helyi fejlesztési tervekkel, hogy fogadni tudjanak új munkáltatókat a dinamikusan növekvő kisvárosba.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a befektetői döntésben az is szerepet játszott, hogy Pécsett a maximális 2 százalék, míg Kozármislenyben 1,6 százalék az iparűzési adó, és Péccsel ellentétben nincs építmény- és telekadó sem kivetve.

Az új gyárban szükség lesz vezetőkre, mérnökökre, technoikai személyzetre is, és szakmunkásokra is, de nagyrészt betanított munkásokat fognak alkalmazni információink szerint. Úgy tudjuk, a munkaerő egy részét olyan baranyai emberekből kívánják toborozni, akik hasonló területen, de családjuktól távolabb voltak kénytelenek munkát vállalni, illetve akár még horvát Baranyából is érkezhetnek majd munkások, hiszen az egyik legnagyobb feladat egészen biztosan a megfelelő létszám biztosítása lesz, főleg, hogy a Bolta is nagyon hasonló területen keres majd 300, illetve később további 300 munkást.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL