Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, egy önkormányzati konferencián beszélt arról a sajtóhírről is, amely szerint a Fidesz, a választásokat követően, ha kétharmados többséget szerez, tervezi az önkormányzati választási szabályok átalakítását, az önkormányzatiság leépítését. A tervekről, pontosabban arról, hogy vannak ilyen elképzelések és tervek, és hogy milyen forgatókönyv lehet az egyik legvalószínűbb, amit végrehajthatnak, elsőként a Szabad Pécs írt a magyar sajtóban. Azt a cikket ITT olvashatják. A kormányfő azt mondta csütörtökön, hogy mindez álhír, rémhír, marhaság, fake news. A miniszterelnök nyilvánvalóan nem, vagy nem csak nekünk címezte a szavait, pláne nem név szerint, ugyanakkor megszólítva érezzük magunkat, ezért az alábbiakban válaszolunk Orbán Viktornak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



 

Tisztelt Mininszterelnök Úr!

 

Cinizmus, hogy éppen olyan valaki beszél álhírekről, fake newsról, aki az egyik fő felelőse lehet a független, hiteles magyar sajtó és vidéki média szétverésének.

Akinek országlása alatt szinte a teljes vidéki magyar sajtó oligarchák kezébe került. Amely ?pénzemberek? az újságokért, hírportálokért állami bankoktól felvett hitellel fizettek, majd aztán számolatlanul kapták a százmilliókat, akár több milliárdot évente a kormánytól hirdetési bevételként.

Amely újságokban folyamatos a szakmai ámokfutás, a direkt politikai célok kiszolgálása, a kormánnyal szembeni legminimálisabb kritika mellőzése is. Tudta ezt, Miniszterelnök Úr? Hát, persze, hiszen az ön barátai és oligarchái vannak pozícióban! És ezek azok az újságok, hírportálok, amelyeknek a címlapján időnként ön köszön vissza ugyanabból a szögből mosolyogva nyolc-tíz megyében is egyszerre. (De nem is ezzel van baj, hanem hogy azokban az interjúkban egyetlen igazi kérdés sem hangzik el.)

Ön beszél álhírekről, meg fake news-ról, akinek a barátainak, kiszolgálóinak a lapjaiban ma már félholdat látnak bele egy magyar párt logójába? Akinek a polgármesterei azt terjesztik, hogy az évek óta itthon, önök helyett is a hazai szegényekért dolgozó civilek Soros György ügynökei, és menekülteket (bocsánat, ?migránsokat?) akarnak módszeresen betelepíteni?

Ön beszél álhírekről, akinek a veje nemhogy el mert indulni állami és önkormányzati pályázati kiírásokon, de még meg is nyerte őket? És ön mer  hallgatás helyett álhírekről beszélni, akinek a vejét a Csalás Elleni Hivatal vizsgálja?

Az merészel álhírekről beszélni, akinek a vagyonnyilatkozatát ebben az országban csak kevesen hiszik igaznak, és gondolják hitelesnek? Hiába állították, hogy az törvényes, teljes és hiteles, és aki mást állít, hazudik. Igaz, nem ön az egyetlen a parlamenti politikusok közül, akinek a nép kételkedik a vagyonnyiltkozatában.

Ön rémhírnek nevezte, hogy a kormány tervei szerint a 2000/5000 fő alatti településeken  majd változások jönnének az önkormányzati választások szabályaiban, és hogy szinte megszűnne az önkormányzatiság. Miközben ?a rémhír? egy részét már végre is hajtották, a kistelepüléseknek már ma alig van önállósága, számos feladatot elvettek tőlük az elmúlt években, alig van ügy, amiről dönthetnek.  Talán ezért is olyan mérgesek önökre a kistelepülések ma még létező és jobbára független polgármesterei. És 2018 Magyarországán vajon hányan kételkednek abban, hogy önök mindent megpróbálnak megtenni az ellenfeleik sárba tiprásáért, eltaposásáért? Merthogy önök szinte sosem ellenfelekben, hanem ellenségekben gondolkodnak!

Ön beszél az önkormányzatiság, a kistelepüléseken való választási rendszer átalakításának tervéről álhírként, amikor egy korábban kiszivárgott, majd cáfolt elképzelés módszeres végrehajtása történik ma is? (Az önkrományzati hivatali ASP-rendszer beveztése.) Ön beszél arról, hogy fake news a 2000/5000 főt el nem érő településeken a választási rendszer átalakításának TERV-e, amikor Budapest 23 kerületi önkormányzatának negyedannyira való csökkentésének elképzelése, terve, ráadásul önhöz köthetően nyílt titok évek óta? Ki hiszi el azt ön szerint, Miniszterelnök Úr, hogy ha az 5000 főnél jóval nagyobb kerületek átszabásáról, választási szabályok átírásáról vannak gondolataik, terveik, akkor a kistelepülésekkel nem lehetnek ilyenek?  

Igen, abban igaza van, hogy nem fogjuk tudni bemutatni azokat a dokumentumokat, amelyek hitelt érdemlően bizonyítják, hogy terveznek-e valamit, és ha igen, mit, mikor és hogyan. És abban is igaza van, Miniszterelnök Úr, hogy mindazok, az egyébként nem csak független vagy ellenzéki polgármesterek, politikusok, hivatali emberek, akik beszéltek nekünk ezekről a tervekről, nem fognak kiállni ezzel a nyilvánosság elé! És tudja, miért, Miniszterelnök Úr? Azért, mert olyan országot építettek önök itt az elmúlt években, ahol egyre inkább a félelem az úr! Ahol kirúgnak embereket állami/önkormányzati munkahelyekről, mert lájkolnak a hatalomnak nem tetsző oldalakat, vagy mondanak valamit a kávészünetben a büfében az előző napi parlamenti vitáról, miközben ugyanezeken a munkahelyeken nyüzsögnek az érdemeiktől, képességüktől függetlenül jó pénzért oda tett politikai emberek, akár aktív politikusok.

És, hogy ezekben a fenti ügyekben mégis mi a közös nevező?  Az, hogy ezekről mind süt, ugyanúgy, mint a ?nagy?, országos választási rendszer átalakításáról, hogy a cél az, hogy a változtatások hogyan tudják önöket a legbiztosabban és a legtovább hatalomban tartani!

Csakhogy egyetlen dolgot elfelejt, Miniszterelnök Úr, azt, hogy önök nem azért kapták a kétharmados felhatalmazásukat, hogy azzal módszeresen visszaélve célzottan olyan intézkedéseket tegyenek, olyan jogszabályokat alkossanak, amelyeknek egyetlen vagy legfőbb célja az önök hatalmának a megszilárdítása, hanem azért, hogy ezzel a hatalommal élve és nem visszaélve jól kormányozzanak! Higgye el, Miniszterelnök Úr, ha ezt tették volna, biztosan nem kellene attól tartaniuk, hogy nem önök maradnak hatalomban.

 

Babos Attila

újságíró, felelős szerkesztő

Szabad Pécs

KategóriákMETÁL