Bánki Erik szerint, mivel a Ledina Kerámia új tulajdonosa bejelentette, hogy helytáll a dolgozók helyett, nincs is ügy, amiről beszélni lehetne a Zsolnay-Ledina-ügy kapcsán, olvasható a Pécsi Stopon. Ők szúrták ugyanis ki azt, hogy Tóth Bertalan és Szakács László baranyai MSZP-s parlamenti képviselők egy határozati javaslattal álltak hétfőn délelőtt az Országgyűlés gazdasági bizottsága elé a szerintük cserben hagyott Zsolnay-dolgozók kártalanítása érdekében. Mint ismert, a parlament gazdasági bizottságát a Mohácsról indult fideszes politikus, Bánki Erik vezeti.

„Elfogadhatatlan, hogy kiskeresetű, átvert dolgozóknak kelljen anyagilag helytállniuk egyes fideszes politikusok (Páva Zsolt pécsi polgármester, Csizi Péter, Hoppál Péter és Bánki Erik országgyűlési képviselők) helytelen döntéseiért” – olvasható az idezett cikk szerint a Tóth Bertalan és Szakács László által aláírt javaslatban.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője és -helyettese amiatt adták be a javaslatot, mert egy nem régi jogerős bírósági ítélet (Zalaegerszegi Törvényszék) szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra 117 volt dolgozójának rendkívüli felmondása jogtalan volt. Voltak olyan dolgozók is, akiknek az azonnali kilépésével a gyárat leállásra kényszerítették A munkásoknak összesen 23 millió forintot kell az ítélet szerint fizetniük egykori munkáltatójuknak.

Páva Zsolték azonban 2016-ban azt ígérték a Ledinába tömegesen átigazolt dolgozóknak, hogy mögöttük állnak. A tartozást azonban nem tudják átvállalni, egyrészt nem is igen tehetik meg, mert az önkormányzat 2016-ban eladta a Ledinát, másrészt nincs olyan jogcím, ami alapján a város a 23 milliót átutalhatná.

Éppen ezért írták azt a javaslatban az MSZP-s politikusok, hogy 

„Az lenne helyénvaló, ha a kárt okozók, Pécs vezetői – Páva Zsolt, Csizi Péter, Hoppál Péter és Bánki Erik – a saját vagyonukból rendeznék a tartozást (…) addig is azonban, amíg ez megtörténik, szükséges, hogy a kormány tegyen lépéseket a politikai nyomásra felmondott, és emiatt kárt szenvedett Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egykori dolgozóinak a rendkívüli és méltányosságon alapuló, lehető leggyorsabb, a károkozó által ki nem fizetett összeggel megegyező mértékű kárrendezése érdekében”.

Bánki Erik és a parlamenti gazdasági bizottság fideszes többsége azonban lesöpörte az asztalról a javaslatot. Szakács László azt mondta el a lapnak, hogy Bánki Erik szerint mivel a Ledina új tulajdonosa – akinek semmi köze sem a Fideszhez, sem Szabó Ivánhoz, sem a politika korábbi mesterkedéséhez – bejelentette azt, hogy helytáll a dolgozók helyett, az ügy már voltaképpen nem ügy.

A Szabad Pécs csak annyit tesz hozzá kérdésként, hogy vajon hogyan kapnak kártérítést azok, akik a Ledinához való átigazolás után már elhagyták at új gyárat. A fizetési kötelezettségük ugyanis nekik is van, akár nem is kevés.

KategóriákMETÁL