Az Alföldi Róbert főszereplésével készült Igenis, miniszterelnök úr! című darab pécsi vendégelőadását nem a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, vagyis nem Vincze Balázs balettművész akarta lemondani, hanem egy fideszes politikus szólította fel arra az ügyvezetőt, hogy tegye meg ezt a lépést. Vincze Balázs pedig, úgymond „elvitte a balhét” – írja értesüléseire hivatkozva a Népszava.

Facebook-oldalán a Szabad Pécs írta meg elsőként a magyar sajtóban kedden, hogy a Zsolnay Színház alapítója, Kiss Mónika saját Facebook-oldalán bejelentette, hogy több év sikeres működés, 84 előadást követően megszűnik a Zsolnay Színház, amely a letiltott/cenzúrázott (?) darabot is elhozta volna a pécsi közönségnek. A letiltásról is a Szabad Pécs számolt be elsőként (akkor is a Facebook-oldalunkon írtuk meg a gyors hírt), amiből aztán nem kis botrány kerekedett, helyi civilek, válallkozók szervezkedni kezdtek, mire a darab Szigetváron kötött ki, az eredeti napon, május 27-én lesz egy délutáni és egy esti előadás, de jegyek 24 órán belül el is fogytak, miképpen arról beszámoltunk.A Népszava írt arról is az ügy érdekességeként, hogy nem is olyan rég, az idén, március 11-én a Zsolnayban még játszhatott Alföldi Róbert, egy Gothár Péter által rendezett Vaknyugat című színműben volt ő szintén az egyik főszereplő.

A Népszava infiormációja az azonban, hogy Pécsett a választás eredményével magyarázzák azt, hogy öt héttel később már „kicenzúrázták” Alföldit. Azt a lap nem fejti ki ezután, hogy ez mit is jelent, de attól tartunk, hogy arra utalnak, hogy a kétharmados felhatalmazás birtokában esetleg a hatalom birtokosai úgy érezhetik, hogy egy ilyen lépést „simán” megtehetnek.

Megjegyezzük: az ég adta világon senki sem állt ki az elmúlt napokban azzal, hogy mi volt az oka a darab lemondásának, amiről ráadásul a produkciót sem értesítették előtte. Senkiben nem volt annyi gerinc, hogy „én voltam, mert úgy gondoltam, hogy…” (bármi hasonló behelyettesíthető szabadon).

A Szabad Pécs által, Páva Zsolttal készített mini videóinterjúban (még a szigetvári előadások biztossá válása előtt) a pécsi polgármester annyit mond, hogy nem marad el az előadás, lesz, amúgy pedig keressük Vincze Balázst. (A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Páva Zsoltnak nincs személyesen köze a darab letiltásához, sőt amennyire ismerjük a polgármester kultúrához, színházhoz, művészetekhez való hozzáállását, biztosra vesszük, hogy ő nem is ért egyet az ilyesmivel. Az más kérdés, hogy a város polgármestereként mit tehetett volna ez ellen.)    

 

 

A Zsolnay Színház befogadó színház volt, 2012 óta működött, azóta 25 színházi műhely 84 produkcióját mutatták be. Az előadásokat a Zsolnay Színház egyik elindítója, Kiss Mónika válogatta és szervezte. Kiss Mónika amúgy a ZSÖK munkatársa, és a Nagyharsányban és környező falvakban évről évre nagy sikert hozó nyári összművészeti mustra, az Ördögkatlan Fesztivál egyik ötletgazdája és szervezője.

 

 

A Szabad Pécs közösségi finanszírozást indított lapunk régióssá bővítésére és egy új vidéki laphálózat megszervezésére. Minderről EBBEN A CIKKBEN számoltunk be.

 

 

A Népszava telefonon beszélt Kiss Mónikával, aki a lapnak elismerte, hogy az Alföldi-előadás lemondása miatt döntött a színhát megszüntetése mellett. Neki nem volt szerepe a lemondásban, amikor ez történt, nem is volt akkor éppen Magyarországon. Arról, hogy mi lehetett Alföldiék kitiltásának oka, nem kívánt nyilatkozni, azt viszont megemlítette, hogy a Zsolnay Színház előadásai jól reprezentálták a magyar nyelvű színjátszás egészét, csakis a művészi érték játszott abban szerepet, ki kap ide meghívás, politikai és ideológiai szempontok semmiképp.

 

 

 

Nem tudjuk, igaz-e, amit a Népszava ír. Sajnos azonban az elmúlt évek közéleti eseményei, és ennek a konkrét ügyben tapasztaltak, s ZSÖK vezetése és a hatalom részéről tanúsított magatartás, bizony gyanúra ad okot. Az ugyanis, hogy valaki vagy valakik sunyin, a háttérből intézkednek, majd semmit sem kommunikálnak arról, hogy politikusként beleszóltak, sőt durván beleavatkoztak művészeti és kulturális kérdésekbe, az egyszerre arrogáns, ostoba és a legsötétebb időket megidéző eljárás. A Szabad Pécs éppen ezért a legmesszebbmenőkig tiltakozik az ellen, hogy bármilyen rangú és című, bármilyen párttagságú és felekezetű politikusok veszik maguknak a bátorságot, hogy ilyet lépjenek. Igyekszünk utána járni annak, hogy ki vagy kik voltak azok, akik a háttérből mozgatták a szálakat, és megkérdezzük őket erről. A jó hír az, hogy nagyon kevés olyan politikusst ismerünk, aki egyrészt erre esetleg képes (emberileg, erkölcsileg stb.) és akinek lehet is befolyása a ZSÖK ügyeire. Hozzájuk mindenképpen eljutunk kérdéseinkkel.

KategóriákMETÁL