Habjánecz Tibort, a baranyai Geresdlak polgármesterét  tüntették ki csütörtökön a Finn Köztársaság Oroszlán lovagrendjének érdemrendjével. A “finn falu” vezetője részére a rangos kitüntetést Petri Tuomi-Nikula, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete adta át május 17-én Budapesten, a finn nagyköveti rezidencián.

A finn Oroszlán Lovagrend érdemrendje a legmagasabb finn állami kitüntetés, amelyet külföldi civil kaphat. A  magyarországi ”finn falu” polgármesterének elismeréséről a finland.hu számolt be.

A Finn Oroszlán Lovagrend érdemrendjét Finnország köztársasági elnöke adományozta Habjánecz Tibor polgármesternek, „aki az elmúlt évtizedben jelentősen előmozdította és aktívan ápolta a finn-magyar kapcsolatokat Geresdlakon”.

Ismert Geresdlakról, hogy az elmúlt tíz évben finnek tucatjai költöztek a településre, emiatt országszerte  is „finn faluként” ismerik Geresdlakot. Ebben kitüntetett szerepe volt Habjánecz Tibornak, aki „polgármesterként dicséretre méltóan és aktívan tevékenykedett a helyi finnek érdekében, terjesztette egész Magyarországon Finnország hírét”.

A magyarországi finn portál beszámolója szerint köszöntőjében a nagykövet arra is emlékeztetett, hogy a polgármester az évek során olyan tipikus finn „sportágak” szakértőjévé is képezte magát, mint a csizma- és mobiltelefonhajítás vagy az asszonycipelés.  Tevékenységének köszönhetően Geresdlak Magyarországon a finn-magyar különleges kapcsolatok egyik szimbólumává vált.

Habjánecz Tibor kitüntetése alkalmából a Finn Nagykövetség Geresdlak községnek ajándékozta a 100 könyv Finnországból című gyűjteményét abban a reményben, hogy a könyvek olvasása még közelebb hozza majd Geresdlak község lakóit finn barátaikhoz.

KategóriákMETÁL