Tóth Bertalan cáfolta, hogy neki, vagy bárkinek is jelöltje lett volna, a párt több baranyai tagja szerint azonban az MSZP baranyai elnöki posztjára Nyőgéri Lajos egyértelműen Tóth jelöltje volt – a párt egyik korábbi pécsi városházi képviselője indult Szakács Lászlóval szemben ugyanis a tisztségért, ám végül alulmaradt ?  értesült a hírről a Szabad Pécs. Szakács annak köszönhetően is lett újból megyei elnök, hogy idősebb, ismert pécsi és baranyai szocialisták kiálltak mellette, és rá adták inkább a voksukat a megyei tisztújításon.

A cikk a hirdetés után folytatódik



?Békeidőben egészen biztosan nem történik ilyesmi, nincs szembenállás és nincs vita sem köztünk? – fogalmazott a Szabad Pécs megkeresésére Szakács László, az MSZP volt országgyűlési képviselője, és volt parlamenti frakcióvezető-helyettese. Szerinte egyébként azzal, hogy a választás lezajlott, és megtörtént, ami megtörtént, nem is lehet már viszályról beszélni.

Azt kérdeztük tőle, hogyan lehetséges, hogy egyáltalán olyan jelölt indult ellene a párt baranyai elnöki tisztjéért, aki Tóth Bertalan jelöltje, hiszen mindezidáig – a színfalak mögé be nem látva – azt lehetett tudni, legalábbis sejteni, hogy Tóth és Szakács közt felhőtlen a viszony, sőt igazából annak a fiatal baranyai/pécsi  szocialista politikusi körnek, amelyhez Tóth Bertalan és Szakács László is tartozott, és amely az elmúlt években jelentős befolyást szerzett mind a megyei, mind a pécsi szervezet életében, ugyanúgy tagja volt Nyőgéri Lajos is – ahogyan egyébként, a Nyőgérihez hasonlóan a frontvonaltól az elmúlt években távolabb húzódó Kőhegyi István és Fuchs Gábor is.

Egyetlen magyarázatot tudtunk a történtekre  elképzelni, azt, hogy Szakácsot továbbra is Mesterházy Attila bizalmasaként tartják számon, s nem (csak) feltétlenül Pécsett és Baranyában, vagy nem feltétlenül Tóth Bertalan fejében. Habár a baranyai és a pécsi szervezet tisztújításáról volt szó, ebből a szempontból nagyon is lehetséges, hogy az országos szervezet vezetői közt is lehettek, akik nem akarták, hogy egy Mesterházy-bizalmasnak tartott ember kerüljön (ismét) vezető pozícióba. Mint ismert, Szakács László Mesterházy Attila kabinetfőnöke volt, amikor ő vezette a pártot, majd lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2014-ben.

Hogy ez így van-e, hogy tényleg Mesterházy miatt történt-e az ellenjelölt elindítása, és esetleg tényleg nem is helyi, hanem országos politikusok sugalmazták ezt, nem tudjuk, és Szakács László sem tudott erre válaszolni. Sőt a volt komlói alpolgármester lapunknak azt mondta, hogy feltételezésekbe sem akar bocsátkozni ezzel kapcsolatban, azonban azt kérdésünkre elismerte, hogy őt valóban még mindig Mesterházy emberének tartják, ez az ő (szerinte) egyetlen bűne.

 

Tóth: ?Szó sincs viszályról, az MSZP-ben versenyeznek a tisztségekért”

Tóth Bertalan országgyűlési képviselő, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy megyei szinten nincs olyan, hogy ki, kinek az embere, ez  nem  országos tisztségekért folyó verseny, itt mindenki baranyai szocialista politikus,  összetartás van. Szakács László a parlalenti frakcióvezető-helyettese volt, vállt vállvetve küzdöttek, és most is jó a kapcsolatuk.

Nyőgéri Lajos amiatt indult, nagyon egyzserű erre a magyarázat, hangúlyozta, mert őt pécsi politikusként pécsi szervezetek jelölték a Baranya megyei elnöki tisztségre. Szakács Lászlóval tehát jó viszonyban vannak, szó sincs szembenállásról vagy viszályról, sem közte és Szakács, sem Nyőgéri vagy Szakács közt. Azt hangsúlyozta, hogy ez verseny, és bár tudja, hogy van párt, amelyben a különböző, például a pártelnöki pozíciókra egyetlen jelölt van, az MSZP nem ez a párt, náluk verseny folyik a tisztségekért.

 

 

Érdemes azt is megjegyezni, hogy már volt olyan előzmény, és nem is kis dolog, amely utalt/utalhatott arra, hogy Szakács pozíciója nem olyan stabil mint korábban, hiszen a párt országos listáján nem volt befutó helyen a parlamenti frakcióvezető-helyettesi poszt ellenére sem, és nem is indulhatott el egyéni képviselőként Baranya 2-es számú választókerületében. Miközben a Komló egészét is magában foglaló körzet Szakácsnak hazai terep, ahol négy éve is alig tudta megverni őt Hoppál Péter. Vagyis nagyon jó esélyekkel indulhatott volna – sőt, lapunk úgy tudja, hogy abban az esetben egy, vagy akár még több visszalépés is lehetett volna az ellenzék részéről. A Fidesz volt kulturális államtitkárának viszont azzal, hogy nem indította el Szakács Lászlót az MSZP az ország egyik legerősebb ?balos? körzetében,  gyakorlatilag kikövezték az utat a T. Házba. Az MSZP ugyanis átadta a jelölés lehetőségét a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíciónak. A DK-nak sokak szerint még ezek után is lehetett volna esélye legalább megszorítani Hoppált, de a politikusként teljesen ismeretlen, és totálisan esélytelen Nagy Ferenc jelölésével azonban a DK valójában feltett kézzel indult el a választáson  ebben a körzetben. Már akkor, amikor kiderült, hogy nem indulhat Szakács azt mondta a döntésről a Szabad Pécsnek, hogy kissé csalódott emiatt, nem is érti, mert sokat dolgozott és odatette magát száz százalékosan, de elfogadja, ha ez a pártvezetés döntése a DK-val kötött választási megállapodásnak megfelelően.

Csak szólunk: amennyiben igaz, hogy Szakács elindítása esetén be is húzhatta volna a Baranya 2-est, és Mellár Tamás mellett egy másik nem fideszes jelölt is győzött volna Baranyában, akkor nem pont meglett volna, hanem pont oda lett volna az újabb Fidesz-kétharmad. 

 

Szakácsról egyébként többen is éppen ezt emelték ki, azok is, akik nem feltétlenül kedvelik, hogy nagy munkabírású, elkötelezett, szorgalmas politikus, aki hosszú ideje tagja az MSZP-nek, és mindvégig lojális volt a párthoz. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Tóth és Szakács politikai karrierje egyazon időszakban emelkedett fel, akkor amikor Mesterházy Attila csillaga is felfelé ívelt az MSZP-ben, és mindkettőjük Puch László volt pártpénztárnok bizalmasa volt, akiről úgy tudjuk, hogy már évek óta szorgalmazza, hogy Tóth Bertalan legyen az MSZP elnöke, mert minden szempontból alkalmas jelöltnek tartja.

 

 

Tóth Bertalan lehet az MSZP új elnöke

Az biztos, hogy hárman indulnak a posztért, a pécsi politikus mellett Kunhalmi Ágnes és Mesterházy Attila. Vasárnap derül ki, hogy az országos elnökség tisztújítását követően kik vezethetik a baloldali pártot. 

Cikkünk szempontjából fontos, hogy ha Tóth Bertalan lesz az MSZP elnöke, akkor az ő elnökhelyettese Ujhelyi István EP-képviselő lehet, míg Mesterházy Attila győzelme esetén  Szakács László lehet a párt alelnöke.

Tóth amiatt tűnik a legesélyesebbnek, mert Mesterházy már vesztett Orbánnal szemben választást, pártelnök miniszterelnök-jelöltként, míg Kunhalmi Ágnes a választmányi elnöki posztot is betöltené, ha nem lesz elnök, és Tóthék már jelezték, hogy az MSZP parlamenti frakcióvezetője győzelme esetén náluk Kunhalmi lehet az MSZP választmányi elnöke.

 

Pont ugyanezt emelték ki egyébként a közelmúltban megtartott tisztújításon az MSZP pécsi-baranyai, korábban a pártban komoly befolyással bíró idősebb tagjai is Szakáccsalk kapcsolatban: azt, hogy minden szempontból alkalmasnak tartják arra, hogy ő vezesse a párt baranyai szervezetét, amit már az előző ciklusban is bizonyított. Lapunk úgy tudja, hogy Nyőgéri Lajost mint kihívót a tisztújításon, a szavazás előtt személyesen Tóth Bertalan méltatta, Szakács László mellett pedig Koltai Dénes és Gonda Tibor mondott – ezek szerint Tóthénál hatásosabb – kortesbeszédet, hiszen végül Szakácsra a szavazatok 48, Nyőgérire 40 százaléka érkezett, így a következő években is Szakács vezetheti az MSZP megyei tagságát. Tudni kell azt is, hogy amellett, hogy Szakáccsal amúgy valóban jóban lehetnek a párt ?nagy pécsi öregjei?, és alkalmasnak is tarthatják a posztra, valószínűleg a szavazás üzenet volt Tóth Bertalan felé is, akit több régi baranyai/pécsi párttag, idősebb szocialista már hosszú évek óta nem túlságosan kedvel, tudomásunk szerint azért, mert annak idején, Toller László balesete, majd halála után őket Puch László segítségével a háttérbe szorították, amikor az MSZP erős emberének tragédiája miatt újrarendezték a sorokat a baloldali pártban Pécsett.

Érdekesség, hogy – amellett, hogy a pécsi elnök is ugyanaz maradt, Gulyás Emil pécsi városházi képviselő – a pécsi szervezet alelnökének megválasztották Nyőgérit, aki korábban is dolgozott a párt pécsi elnökségében. Merthogy Nyőgéri mindkét posztért indult a pécsi alelnöki és a megyei elnöki tisztségért, vagyis ha mindkettőben befutó, akkor valószínűleg előbbiről lemondott volna (vagy le kellett volna mondania), hiszen a városi szervezetben a főnöke/vezetője egyben a beosztottja/alárendeltje is lett volna a megyei  elnöki tisztség miatt.

KategóriákMETÁL