Kolovics János ?csupán? a harmadrendű vádlottja a hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt indult büntetőpernek. A határozat nem jogerős, mert Kolovics János fellebbezett az ítélet ellen. A határozatot pénteken, a Pécsi Törvényszéken hirdette ki a háromfős büntetőtanácsot vezető bíró, dr. Barkaszi Attila.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az elsőrendű vádlott, egy volt szigetvári városházi képviselő viszont az ítélet értelmében börtönbe kell, hogy vonuljon, ha jogerősen is így határoznak, a Pécsi Törvényszék pénteki ítélete ugyanis Z. L. M.-re kétéves, letöltendő börtönbüntetést mért.

A másodrendű vádlott, a Szigetvárt polgármesterként 2010-2014 közt vezető Kolovics János nevelt fia volt, M. G.-t is bűnösnek találták, de ő ?csupán? pénzbüntetést kapott, 1 millió 50 ezer forintot kell megfizetnie. M. G. egy, a szigetvári önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság vezetője volt.

És tulajdonképpen éppen ez az ügy. Kolovics polgármestersége idejére esett ugyenis, hogy ? jogszabályváltozások miatt – a város víziközmű-szolgáltató cége más szolgáltató cégekbe olvadt be. A helyi képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek – például a szigetvári gyógyfürdő, és az amellé épült szálloda – maradnak Szigetvár tulajdonában. Ezek működtetésére viszont új gazdasági társaságot kellett létesíteni, ez meg is történt, amelynek vezetőjének M. G.-t nevezték ki.

A vád éppen arról szólt, hogyan is történt mindez. A volt polgármester ugyanis mindenképpen a nevelt fiának kívánta az állást. A szigetvári képviselő-testület néhány tagja azonban ezt nem akarta megszavazni, és nem is csináltak ebből titkot. Kolovics ezért több képviselőt is megkörnyékezett a vád szerint, miután a döntéshez minősített többségre volt szükség. Csakhogy nem talált megértő fülekre.

Nem így az elsőrendű vádlott esetében, aki bár szigetvári képviselő volt, az ő élete is úgy alakult, hogy külföldön volt kénytelen dolgozni.

A polgármester őt is megkereste, hogy jöjjön haza a szavazásra, és nyomjon igent M. G. mellett.

A képviselőnek Kolovics ennek a célnak az elérésére egy önkormányzati kocsit is biztosított azért, hogy külföldről haza-, majd és visszautazhasson.

Így is történt,  és meg is lett a minősített többség: 2013 októberében a szigetvári fideszes képviselők többsége megszavazta az új gazdasági társaság megalapítását és M. G. ügyvezetővé való kinevezését ennek a társaságnak az élére.

A polgármester nem is maradt adósa a mellé(jük) álló képviselőnek: 2014 januárjában éppen a nevelt fiának adta ki utasításba, hogy a képviselőnek a magánvállalkozásával kössön egy, 3,8 millió forint értékű vállalkozási szerződést. A fiú pedig megtette, amire utasították.

A vád része az is, hogy a volt képviselő cége a munkát nem végezte el, a cégvezető azonban a teljesítésigazolást kiállította, ami alapján kifizethették a vállalkozói díjat.

KategóriákMETÁL