De, hogy ennek lehet-e köze ahhoz, hogy a Tinódi iskola élére kinevezendő pedagógust sokkal inkább tartják fideszesnek a városban, mint a tanárok döntő többsége, 70 százaléka által óhajtott jelöltet, nem tudjuk. Kásler Miklós emberminiszter mindenesetre indoklás nélkül döntött a tízből csak három iskolai dolgozó által választott jelölt mellett. Az igazgatóválasztást azért tartották, mert az előző vezető egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

Persze dr. Káslernek nem kellett indokolnia. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a még nem kinevezett, de a miniszter által az  igazgatói székbe ültetett Deichlerné Könyves Ildikó alkalmatlan lenne a pozíció ellátására, és ezt sem, hogy Mészárosné Ács Mária nem lett volna rá alkalmas.

Utóbbi pedagógus nyerte el ugyanis 70 % – 30 %  arányban a Szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola tantestületének és technikai dolgozóinak a bizalmát.

Kerestük mindkét pedagógust, Mészárosné Ács Mária csupán annyit kívánt mondani lapunknak, hogy tudomásul veszi a döntést, és a jövőben is a Tinódi érdekében szeretne dolgozni, ebben az esetben úgy, ahogyan korábban is tette: pedagógusként. 

Deichlerné Könyves Ildikóval sajnos nem tudtunk érdemben szót váltani. Mert bár végül sikerült elmondanunk, hogy kik vagyunk és miért hívtuk, de mielőtt kérdezhettünk volna, a vonal megszakadt, utána pedig hiába hívtuk, már nem vette fel, és nem is hívott vissza. Pedig azon túl, hogy azt szerettük volna tőle megkérdezni, hogy mennyire lepte meg a miniszter döntése, és milyen érzés számára ez a jó hír azt követően, hogy a dolgozók közül tízből csupán három ember támogatta, azt is szerettük volna megtudni, hogy szerinte lehet-e köze a döntésnek ahhoz, hogy az ő férje korábban egy szigetvári polgár kör jelöltje is volt, és hogy őket sokkal inkább a Fideszhez közel álló családnak tartják, mint a semlegesnek titulált másik jelöltet.

A Szabad Pécs megkereste Kalapáti Attilát is, a Szigetvári Tankerületi Központ tankerületi igazgatóját is, aki a következőt válaszolta:

„Az intézmény nevelőtestülete, több más szervezethez hasonlóan, véleményezési joggal rendelkezik az intézményvezető pályázaton részt vevő jelöltek személyére és szakmai programjára vonatkozóan.  A Szigetvári Tankerületi Központ a jogszabályoknak megfelelően folytatta le az intézményvezetői pályáztatást, amelynek része, hogy a jogszabályban meghatározott valamennyi véleményezésre jogosult szervezet állásfoglalását összegyűjtötte, és döntésre felterjesztette az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) számára.”

Arra a kérdésünkre, hogy a tankerület miért Deichlernét javasolta az igazgatói állásra, nem válaszolt, de nem is cáfolta ezt az értesülésünket.

Megjegyezzük: a tankerületek, és a korábbi KLIK működését belülről ismerő forrásaink azt mondták, hogy olyankor, amikor más jelöltet támogat a miniszter, akkor a tankerületi vezetők ajánlásaira, véleményére szoktak hagyatkozni a minisztériumban.

Szigetváron egyébként már volt olyan eset az elmúlt években, amikor iskolai kinevezésbe szólt vagy szólhatott bele a politika. A HVG 2014-ben számolt be arról, hogy jogsértő módon nevezett ki egy gimnáziumi igazgatót Szigetváron a közoktatási államtitkárság, miután nem vette figyelembe, hogy az egyetértési joggal rendelkező nemzetiségi önkormányzatok nem adták hozzájárulásukat a döntéshez.

A Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskolában ugyanis akkor kb. féléves vezető nélküli időszakot követően neveztek ki új igazgatót, de a kérdésben egyetértési joggal bíró kisebbségi önkormányzatok nem támogatták a kinevezést, márpedig nélkülük nem lehetett volna intézményvezetőt kinevezni. Érdekesség, hogy a HVG akkor megkereste a közoktatási államtitkárságot, miután a pályázatot hirtelen érvénytelenítették.

A lap feleleveníti, hogy a Zrínyi élére 2013 nyarán nem sikerült igazgatót választani, pedig az intézményt 2008 óta irányító Szabó Attilát az összes véleményező testület egyértelműen támogatta. Kivéve a már akkor is a szigetvári tankerületet, illetve az azt vezető Kalapáti Attilát. Ő ugyanis akkor a lap feltételezése szerint az igazgató és vetélytársa pályázatát is alkalmatlannak nyilvánította, indoklás nélkül. (És igen, nekik sem kell indokolniuk. Persze ez még nem jelenti azt, hogy tilos indokolni.) Kalapáti a HVG cikke szerint akkor azzal védekezett, hogy a végső szót nem ő, hanem a közoktatási államtitkárság mondta ki, de ott is megjegyzik, hogy a tankerületi vezetőknek van, nagyon is lehet szavuk ezekben az esetekben. Az igazsághoz viszont az is hozzá tartozik – és ez már a Szabad Pécs megjegyzése –, hogy annak idején, az eredeti szavazáson a tantestület és az intézményi dolgozók többsége nem a korábbi vezetőt, azaz nem Szabó Attilát, hanem az ő ellenében induló Götzné Batta Mónikát támogatta, így gyakorlatilag, ha akarták, ha nem, az ő kinevezését akadályozta meg az első körben a Cigány Kisebbségi Önkormányzat hozzájárulásának hiánya.   

A HVG azt is leírta a hivatkozott cikkben, hogy  annak idején az azóta már elhunyt, a Fidesz színeiben parlamenti képviselőként is dolgozó Pichler Imre vezette a Zrínyi gimnáziumot, amikor is Kalapáti Attila igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben, a későbbi igazgató, Szabó Attila hivatalba lépése után azonban Kalapátinak távoznia kellett a posztról.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL