?Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk? – ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mondta Strasbourgban, az Európai parlamenti meghallgatásán 2018 szeptemberében. És ezt az idézetet választották az október 8-i, hétfői megemlékezés és demonstráció amolyan ironikus mottójául a Népszabadság egykori munkatársai. Ismét Újlipótvárosban, Bächer Iván író-újságíró emlékére ültetett fánál gyűlnek majd össze a demonstrálók.

A cikk a hirdetés után folytatódik



És ismét átadják a tavaly alapított Népszabadság-díjat, amelyet első alkalommal, ugyancsak a nagy múltú lap megszüntetésének évfordulóján, tavaly október 8-án adtak át. Akkor, az elismerést, az első Népszabadság-díjat a Szabad Pécs kapta, amire nagyon büszkék vagyunk, és aminek az elmúlt évben és a jövőben is szeretnénk megfelelni, a díj szakmai és morális értékéhez egyszer majd felnőni.

 

 A Népszabadság-díj átvétele után a Szabad Pécs felelós szerkesztője, Babos Attila beszélt a sajtószabadság fontosságáról

 

A tavalyi kitüntetés okán (is) ott leszünk ismét a sajtószabadságért (is) tartott demonstráción, mert elfogadtuk azt a megtisztelő felkérést, hogy átadhatjuk a díjat az idei kitüntetett szerkesztőség képviselőjének. (Hétfőn beszámolunk majd a történtekről.) 

 

Fotó a tavalyi megemlékezésről és tüntetésről  ? Forrás: Facebook.com

 

A Népszabadság a mai nappal már két esztendeje nincs, megszűnt, beszántották, sóval is behintették a helyét. Sőt, időközben, idén tavasszal, április 12-e (10-én jelentették be a megszüntetést, 11-én jelent meg az utolsó szám) óta már a másik nagy ikonikus lap, a Magyar Nemzet sincs többé. Habár szólnak hírek arról, hogy a kormányhoz szervilisen hű emberek ismét elindítanák a lapot, mert jogi lehetőségük meglehet erre, joggal lehet tartani attól, hogy annak semmi köze nem lesz majd az eredeti szellemiséghez (hiába is próbálják éppen ennek az ellenkezőjét bizonygatni, egyelőre csak szóban).

Két éve, 2016. október 8-án törölték el a Föld színéről Magyarország legnagyobb lapját, a Népszabadságot. Azt követően az utolsó szerkesztőség tagjai elhatározták, hogy minden évben ezen a napon tüntetést szerveznek, amíg csak megint nem lesz teljesen szabad az információ áramlása és a vélemény kifejtése. Ezért tartanak most hétfőn, 11 órakor is tüntetést az újlipótvárosi Pozsonyi út 5. számú ház előtt.

Beszédet mond N. Kósa Judit, az egykori Népszabadság szerkesztője, jelenleg a Népszava szerkesztője. Majd a Népszabadság-díj átadása következik. A díjat a lap munkatársait összegyűjtő Népszabadság Egyesület alapította, és minden évben a szólás- és sajtószabadságért legtöbbet tett személy vagy szervezet kapja meg a volt szerkesztőség tagjainak szavazása alapján.

Ismét, idén is lesz Fedél Nélkül

Az idén harmadszor vesznek részt a Népszabadság volt munkatársai a Fedél Nélkül kiadásában, cikkeket írnak a lapba, és a megnövekedett terjedelem nyomdaköltségét összeadják.

 

KategóriákMETÁL