Pécsett is Orbán Viktor vejének (akkori) cége, az ELIOS korszerűsíthette a közvilágítást, jó pénzért, és mostantól önállóan nyomoznak az ügyben, Berkecz Balázs, az Együtt korábbi alelnöke feljelentése nyomán, értesült a hírről elsőként a Zoom. Csakhogy – amint azt a Szabad Pécs megírta – Pécsett is voltak olyan momentumok a korszerűsítési pályázat előkészítése és végrehajtása során, amely az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF által feltárt visszásságok sorában megtalálható.

Lapunk a korábbi cikkében is leírta, hogy a  pécsi ügy és az OLAF által vizsgáltak három dologban hasonlítanak: közvilágítás-korszerűsítésről van szó, felbukkan benne Tiborcz István érdekeltsége, és felmerülhet a korrupció gyanúja is. De azt is leírtuk, hogy az OLAF nem is vizsgálhatta a pécsi projektet, és az OLAF-jelentés miatt nem is nyomozhatnak Pécsett, hiszen nem uniós pénzből korszerűsítettek, hanem a város önerőből fejlesztett, illetve banki kölcsönt vett fel a projektre. Vagyis egyértelműnek tűnt, hoyg a két ügyet külön kell majd kezelni, és mint most kiderült, így is lett.

A cikk a hirdetés után folytatódikUgyanakkor amellett, hogy Pécsett is éppen az ELIOS nyert, egy olyan pécsi villamosipari cég lett az egyik legnagyobb alvállalkozó ennek a projektnek a során, amelynek tulajdonos-ügyvezetője szakértőként részt vett a pályázat előkészítésében is. És mint lapunk ezt be is mutatta, a cég még csak nem is próbálta ezt eltitkolni, hiszen a referenciák közt említette, a tervezés és a korszerűsítés pontoknál azt, hogy – ahogyan egyébként több más, “OLAF-os” városban is – közreműködtek ilyen kettős szereppel a munkában. Vagyis megtervezek egy rendszert, hogy mit és hol és hogyan kellene felújítani, majd azzal a céggel, amely győztese erre a munkára kiírt közbeszerzésnek, nagy alvállalkozóként leszerződök. És ez akkor is minimum erkölcsileg kifogásolható, ha nagyon speciéális szakterületről van szó, és ritka a jó szakemberekkel bíró cég a piacon, egyebek mellett az ismert elvándorlások miatt is.

A pécsi önkormányzatnak nem csak 855 milliós hitelösszegbe és 45 milliós önrészbe (5%) került a közvilágítás modernizálása, hanem azok mellett még a pécsi önkormányzat fizette ki a költségvetés terhére a teljes nettó bekerülési összeg áfáját is, azaz kb. 243 millió forintot – írtuk EBBEN a cikkünkben, amelyben egy korábbi írásunkat is pontosítottuk.

Persze azt is megírtuk, hogy volt olyan példa, nem is nagyon messze Pécstől, ahol más módon fejlesztette a közvilágítást a város vezetése, és úgy tűnik, ők sokkal jobban jártak. Lehet, hgy még ennék is nagyobb baj, hogy mint MEGÍRTUK nagyon úgy tűnt, hogy a Tiborcz-féle cég megbízásával megvalósult fejlesztés csak sokára, kb. a lámpák élettartamának a végére térülhet meg.

 Megkaptuk az önálló pécsi nyomozásról szóló papírokat, íme

 

Mint nyilván tudják, ritkán kérdezhet a független sajtó, a múlt heti pécsi kosárakadémia avatás szervezői is tudhatták ezt, hiszen nem mindenkit engedtek közel a T. Miniszterelnök Úrhoz. Persze volt olyan időszak, amikor Orbán Viktor maga beszélt arró, hogy a az ország vezetőit (mi ide vesszük naygvonalúan a miniszterelnököt) kötelező megfaggatni. 

 

Mondjuk, a T. Miniszterelnök Úr családjában van még más is, aki nem mindig válaszol a sajtó kérdéseire, a vő, maga Tiborcz István.

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

Címkék:
KategóriákMETÁL