A hazai neoavantgárd nagy nevétől, a pécsi Keserü Ilonától egy 1969-ben bemutatott falikárpit szerepel most egy nagy kiállításon a New York-i Met-ben – adta hírül a művészt képviselő budapesti Kisterem galéria nyomán az Artportal.

Az 1933-as születésű pécsi képzőművész, Keserü Ilona munkássága a hazai közönség számára régóta ismert, hiszen művei az utóbbi évtizedek során a legtöbb jelentős hazai közgyűjteménybe bekerültek és számos kiállításon láthatóak voltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikIdén azonban Keserü egyik enigmatikus alkotása, amely tavaly került a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum gyűjteményébe, máris bemutatásra kerül a múzeum decemberben nyíló csoportos tárlatán – áll a Kisterem közleményében. Az Epic Abstraction: Pollock to Herrera című kiállítás közel 50 alkotást vonultat fel a múzeum saját gyűjteményéből, köztük olyan ikonikus alkotókkal mint Jackson Pollock, Louise Nevelson vagy Mark Rothko. A kiállított műveket összeköti az absztrakt expresszionizmus jellemző eszközrendszere: a monumentális felületek és az elvont esztétikai elemek középpontba helyezése, úgy mint a vonal, szín, forma vagy textúra.

No Title

No Description


Keserü Ilona: Falikárpit sírkőformákkal (Faliszőnyeg), 1969, varrás, vegyfestett, vászon, 156×370, fotó: Horváth S. Gábor 

Ez a szellemiség jellemzi Keserü Ilona művészetét is, aki az 1960-as és 1970-es évek magyarországi neo-avantgarde szcénájának egyik fontos alakja volt. Művészetének egyik központi formai eleme a szív alakú sírkőmotívum. A most kiállításra kerülő Falikárpit sírkőformákkal című varrott textilje ezért a művész munkásságának reprezentatív darabja, mely elsőként 1969-ben a Fényes Adolf  Teremben volt látható, majd 1983-ban a Műcsarnokban és 2004-ben a Ludwig Múzeumban. A falikárpitot 2017-ben a New York-i Elizabeth Dee Galéria With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies   című csoportos kiállításán mutatták be elsőként a tengeren túli közönség számára.

A kiemelt fotó a Színerő/Léptékváltás c., Keserü Ilona kezdeményezésére 
a PTE Művészeti Kar DLA hallgatói számára indított kurzusának a kiállításmegnyitóján készült 2010-ben. 

KategóriákJAZZ