Hiába próbálta megakadályozni a szavazást az ellenzék. Kérdés, érvényesek voltak-e a mai szavazások.

Hatalmas botrány kerekedett a Parlament mai ülésén. Ellenzéki képviselők, köztük a pécsi Mellár Tamás, aki függetlenként az MSZP-P-frakció tagja, “elfoglalták” az elnöki pulpitushoz vezető két lépcsősort. Az ülés ennek ellenére megkezdődött, a levezető elnök a padsorokból vezényelte le a szavazásokat. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz éves túlórakeretet a törvény 250-ről 400 órára emeli. A kormánypárti politikusok szerint az emelés részben (300 óráig) a kollektív szerződésben kell rögzíteni, az a fölötti rész pedig önkéntes alapon rendelhető el. A szakszervezetek és a törvény kritikusai szerint a munkavállalók jelentős része nincs abban a helyzetben, hogy vissza merje utasítani a munkáltató túlmunkáról szóló ajánlatát.

Nem csak a túlóratörvényt szavazták meg a Fidesz-KDNP képviselői, hanem többek között a közigazgatási bíróságok is felálltak. Ezek döntenek majd többek közt adóügyekben, építési ügyekben, tüntetésekről, sztrájkokról, választási ügyekről, közérdekű adatok kiadásáról. Az ellenzék egyszerűen Fidesz-bíróságokként emlegeti őket.

Kérdés, érvényesek voltak-e a mai szavazások, erről itt olvashat részleteket. A lényeg: a valódi problémát az jelenti, hogy a mai ülésen a képviselői szavazókártyák behelyezése nélkül is lehetett szavazni.

Fotó: Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselõi, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselõ, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselõje, Bõsz Anett független képviselõ, Gurmai Zita szocialista képviselõ, Szél Bernadett független képviselõ, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselõ és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselõje (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezetõ lépcsõt az Országgyûlés plenáris ülésének kezdete elõtt     MTI/Máthé ZoltánKategóriákMETÁL