Összeszedtük a csütörtöki pécsi közgyűlés legfontosabb témáit, döntéseit. Örüljön velünk Ön is például annak, hogy további milliókat kap az önkormányzatnak kedves, civileknek pénzt osztó civil szervezet. 

Rengeteg politikai vitát hozott az év második közgyűlése csütörtökön, például hosszan vitáztak arról a képviselők, hogy melyik politikai oldalnak van nagyobb felelőssége abban, hogy Pécs ilyen gazdasági helyzetbe jutott. Ezt a vitát élőben tudósítottuk, itt elolvashatják a szópárbajokat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az adok-kapokból kiválogattuk azokat a tényeket, amelyek érdekesek lehetnek a pécsieknek.

Takarékszövetkezeti fiókok szűntek meg Vasason és Hirden, az ott élő azt szeretnék, ha legalább egy-egy bankautomata maradna a városrészekben.

A fideszes médiaholding, azaz a Közép Európai Sajtó és Médialapítványhoz tartozó, két nyomdával rendelkező Lapcom Zrt.-vel köt szerződést a Pécsi Híreket is kiadó Pécsi Kommunikációs Központ nyomdai szolgáltatásra. Ebből következően a NER-en belülre kerül az önkormányzati lap kinyomtatásáért fizetett közpénz.

Harminc különböző típusú, Pécsett gyártott új hulladékszállító járművet tud az önkormányzat beszerezni egy korábbi pályázat eredményeképpen, ezek a szűk mecsekoldali dűlőutakra is be fognak férni – ígérik.

A Verseny utcai városi ingatlanok (ezek egyike a PEAC-pálya) eladásával kapcsolatban derült ki, hogy az államnak jelzálogjoga van ezeken az ingatlanokon (nyilván a korábbi, csődhelyzet miatti extra állami támogatások ellentételezéseként), ha tehát a PVSK ki is fizet ezekért 160 milliót, korántsem biztos, hogy azt az összeget a város kapja majd meg.

23 új fizető parkolóhelyet alakítanak ki az Ifjúsági Ház (IH) melletti területen. A tervek szerint szeptemberben kezdődik az IH felújítása.

Kétszer kapott a csődközeli helyzet miatt állami támogatást az önkormányzat, egyszer 3 milliárdot, ezt tavaly év végén visszafizették, és egyszer 6,5 milliárdot.

Az önkormányzat közös céget hozna létre az egyetemmel (a többségi tulajdonos a város lenne) annak érdekében, hogy minél több cég települjön a városba. Ellenzéki ellenérvek szerint fölösleges külön önkormányzati céget létrehozni erre, hiszen a városházán és az egyetemen is vannak olyan szakemberek, akik ezzel foglalkoznak jelenleg is.

Az ülés legemlékezetesebb része az LMP-s Kóbor József nevéhez fűződik, aki ennél a napirendi pontnál kijelentette, részben pont az önkormányzati cégek okozzák a város pénzügyi problémáit, ezért többet közülük “be kéne szántani”, és az új önkormányzat első dolga az kell, hogy legyen, hogy ezeket a cégeket megszünteti.

Az önkormányzat az elmúlt években több tízmillió forintos támogatás után további 10 millió forintot szavazott meg 2019-re a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesületnek (HACS), ami a helyi civil szervezeteknek szánt pénzek szétosztására alakult még 2016-ben az önkormányzat gyámkodása mellett. Rendkívül figyelemreméltó tény, hogy a HACS elnöke Őri László alpolgármester.

Címkék:
KategóriákMETÁL