Amit Pécsre, vagy Pécs mellé terveznek. Azért nem mindegy, mert a népszavazási kezdeményezés is tulajdonképpen a helyi építési szabályzat módosítását célozza, azaz a város határain belülre lesz érvényes. Kővári szerint azonban, ha meglesz a népszavazás és sokan szavaznak a bányanyitás ellen, akkor kevés az esély arra, hogy a Nyugat-Mecsekben, például Kővágószőlősön újranyissák az uránbányát.

Kővári János és az ÖPE szerint az uránbánya nem hozna semmi hasznot Pécsnek, csak vinne. Ráadásul az uránbánya nem a dicső múlt, hanem sok sajnos nagyon sok pécsi családnak jelentett tragédiát is. A bányák működése következtében, közvetlenül vagy közvetve, de sokan veszítették el szerető férjüket, édesapjukat.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János azt szeretné, ha Pécs inkább az Európa Zöld Fővárosa programra hajtana, már csak az uránbánya miatt is, szerinte azzal ismét olyan üzenetet küldenének a Magyar Urán Resources Kft.-nek, az uránbányát tervező cégnek. Arról, hogy népszavazást kezdeményezhetnek, már volt szó, két hete tartottak sajtótájékoztatót, amiről EBBEN a cikkben írtunk.

Kőváriék úgy látják ugyanis, hogy a cég nagyon is elszánt abban, hogy megnyissa az uránbányát. Ezt a Szabad Pécs érdeklődésére mondta, azt kérdeztük ugyanis, mennyire lehet komolyan venni ezt a projektet. Kb egy éve mondták ugyanis azt Kőváriék, hogy szerintük az uránbánya nyitása nem történhet meg, mert a cég nem fogja megkapni a környezetvédelmi engedélyt. Igaz, a múlt év végén aztán változott a helyzet. Habár azt is hihették az ellendrukkerek, hogy a bányanyitásban érdekelt társaság meghátrált. Az mondjuk biztos, hogy az uránbánya megnyitását több más szervezet sem szeretné, például az LMP sem. Habár maga Orbán Viktor is azt mondta, hogy a pécsiek nélkül nem lesz bányanyitás – erre egyébként most emlékeztetett is Kővári János. A 2015 tavaszi kormányfői látogatáson legalább annyira volt szó egyébként az atomtemetőről, mint a bányáról.

Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett, 2015 tavaszán, a Modern Városok Program sajtótájékoztatóján

Az engedélyt azóta sem kapta meg, de Kővári János úgy látta, hogy azzal, hogy az első fok elutasító döntése után tovább vitték az ügyet, a másod fokon eljáró bíróság pedig visszaküldte az első foknak, kiegészítésre az iratot, és most ismét ezen a szinten folyik az eljárás, egyben azt is jelenti, hogy a cég nem fog lemondani a tervéről, ők pedig már nem szeretnének tovább ölbe tett kézzel ülni. Ezért kezdeményezték a PÉSZ módosítását célzó helyi népszavazás kiírását. Ehhez mintegy 12 ezer támogató aláírásra lenne szükség. Na és persze arra, hogy a helyi választási bizottság ne utasítsa el a most benyújtott beadványt.

Az egykori uránbánya központi épülete

Lovász István, Pécs jegyzője is elmondta, hogy mindkét lehetőség adott még, a papírok értékelése után lehet erre csak választ kapni. Ő mindenesetre intézkedik, hogy minél előbb üljön össze a helyi választási bizottság, annak tagjainak öt napja van az irat formai ellenőrzésére, illetve harminc magának a kérdésnek a megvizsgálására, hogy arról így lehetséges-e helyi népszavazást tartani.

Kőváriék azt szeretnék elérni, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne engedjenek meg uránbánya létesítését segítő járművek haladását, objektumok kialakítását.

KategóriákMETÁL