Hétmillió forint pénzbüntetést is kap. Közel 180 milliót sikkasztott.

A Pécsi Járásbíróság 2019. március 26-án megtartott előkészítő ülésén jóváhagyta a jemeni állampolgárságú vádlott és a Pécsi Járás Ügyészség között létrejött egyezséget, és a vádlottat különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértésének bűntette miatt 2 év börtönre és 7 millió forint pénzbüntetésre ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 228.600 forint bűnügyi költség megfizetésére – áll a bíróság lapunkhoz eljuttatott közleményében. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódikA vádlott egy egészségügyi szolgáltató gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként, 2009 és 2012 között az ország több pontján, összesen 21 helyszínen, infrahang egészségügyi kezelési központot működtetett érszűkületes betegek ellátására, ahol a vádlott által bevezetett és ellenőrzött elszámolási-, bevétel és költség-nyilvántartási szisztémát alkalmazták – írja a bíróság.

Ennek lényege az volt, hogy a rendelőkben a bejegyzett páciensek kezeléséből származó bevételek csak egy részéről állítottak ki számlát, a fennmaradó további bevételeket nem vezették fel a könyvelésükben, azokat eltitkolták. A le nem könyvelt, készpénzben a páciensektől átvett összegeket a rendelőkből az alkalmazottak vagy a közreműködő orvosok és egyéb, a társaság által foglalkoztatott személyek eljuttatták a vádlott részére.

Az így elvont bevétel ebben az időszakban összesen 178.364.320 forint volt, melyet a vádlott a gazdasági társaság vagyonából jogtalanul eltulajdonított, valamint a társaság pénzügyi helyzetének áttekintését, ellenőrzését meghiúsította.

Lehetőség van egyezségre

Az ügyészség és a terhelt a vádemelés előtt egyezséget köthet a terhelt által elkövetett bűncselekmény vonatkozásában a bűnösség beismeréséről és ennek következményeiről. Az egyezség megkötését a terhelt, a védő és az ügyészség egyaránt kezdeményezheti. A bíróság az egyezséget jóváhagyja, ha az egyezség a szabályoknak megfelelt, a vádlott az egyezség természetét és jóváhagyásának következményeit megértette, illetve beszámítási képessége és beismerésének önkéntessége iránt észszerű kétely nem mutatkozik, és bűnösséget beismerő nyilatkozata egyértelmű és azt az ügyiratok alátámasztják.

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL