A Szabad Pécs írta meg, hogy a pécsi kis dzsámit a múlt szombaton, felújításra hivatkozva egyik napról a másikra bezárta a fenntartó. S, bár a helyi muszlimok reménykedtek ebben, a NÖF valóban nem viccelt, a péntek déli heti főima is elmaradt ma a pécsi Kórház téren.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Zárva volt pénteken is a pécsi kis dzsámi, nem nyitották meg tehát a muszlimok előtt sem a pénteki főima idejére az épületet.

A Szabad Pécs írta meg azt a hírt a múlt szombaton, hogy a kis dzsámit januártól fenntartóként átvevő NÖF egyik napról a másikra, a múlt szombattól ?előreláthatóan három hónapra?, felújításra hivatkozva bezárta. A dzsámi nem csak törökköri múzeumként, hanem a pénteki déli, azaz a heti főima idejére mecsetként is szolgál évtizedek óta. Ráadásul a közösség ingyen használhatta egy korábbi megállapodásnak köszönhetően, nem utolsó sorban nagyvonalú török felajánlásokért ?cserébe?. És ebből soha nem is volt probléma. Habár ezen a télen, a múzeum szokásos téli zárvatartása idejére a helyi muszlim közösség is máshol imádkozott, de a lényeg, hogy most már a múzeumnak üzemelnie kellene, sőt, Pécsett az egyik fő turisztikai időszak éppen a tavasz és a kora nyár, különösen a kulturális és szakrális turizmus tekintetében.

Fotó: Gűth Ervin

Az elmúlt héten a tudomásunk szerint nem kezdődtek el építési munkálatok a dzsámiban, sőt, ha jól tudjuk, akkor bármiféle felmérés is az épület állagát illetően csak a múlt évben volt, habár az erről szóló anyagokat az új fenntartó nyilvánvalóan megkaphatta.

Az új fenntartó a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram felelőse, a NÖF, azaz a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Ők nyolc nappal ezelőtt írták azt a Szabad Pécsnek, hogy rövidesen válaszolni fognak az ügyben feltett kérdéseinkre, de erre a mai napig nem került sor. Igaz, időközben a hírt magát, hogy bezárt a dzsámi, megírtuk, nem mellesleg segítve ezzel a NÖF kommunikációját is. Hiszen a bezárásról csupán három-négy nappal korábban, egy, a helyszínen kihelyezett magyar nyelvű papíros értesítette a látogatókat és a híveket ?A fenntartó? aláírással. Múlt pénteken aztán egy egyszerűbb, tömör angol nyelvű értesítés is kikerült. 

Márpedig a kérdéseink közt voltak szerintünk érdekes, az üggyel kapcsolatban releváns, az olvasókat és valószínűleg a Pécsre látogatókat is érintő kérdések. Például az, hogy miért nem értesítették a turizmusban dolgozókat idejekorán a tervükről, miért kelett nagyon rövid határidővel dönteni a bezárásról, s hogy bemehetnek-e imádkozni péntekenként a muszlimok a mecsetbe vagy sem, s ha nem, miért nem. Természetesen, ha kapunk ezekre és a többi feltett kérdésre választ a jövőben, azt közölni fogjuk.

Amiatt mentünk ma el a dzsámihoz és néztük meg, hogy van-e ima, mert a korábbi nyilatkozatok alapján a helyi muszlimok még bíztak benne, hogy engedik őket összegyűlni a pénteki imára. Sőt, úgy tudjuk, még most is abban bíznak, a mai nap után is, hogy sikerül ebben majd még, akár már a jövő héten megegyezniük.

Hogy milyen következménye lesz majd hosszabb távon, akár nemzetközi szinten annak, hogy a NÖF, a pécsi Kórház téri Jakováli Haszán pasa dzsámi fenntartója a múlt héten, gyakorlatilag egyik napról a másikra bezárta a pécsi dzsámit, ezzel kész tények elé állítva egy helyi vallási közösséget, akikkel előre nem egyeztetett? Ezt még nem tudjuk. Habár sejtéseink azért vannak arról, hogy ennek az ügynek lehetnek még következményei.

Megírtuk, értesüléseink szerint felmerült a fenntartó részéről az is, hogy a pénteki főimára érkezők létszámát ?lefelezzék?, és legyen mondjuk mellett egy keddi vagy szerdai alkalom.

Merthoyg elképzelhető, hogy abból lett probléma, hogy érkezett még a múlt évben olyan jelzés Pécsről az akkori fenntartóhoz, hogy a heti főimára érkező, átlagosan 80-100 hívőnek kevés az egyetlen mosdó.

Csakhogy ez az ötlet finoman szólva sem volt túlságosan érzékeny. A muszlimok vallási tanítás szerint ugyanis a péntek déli, azaz a heti fő imát lehetőleg minden muszlim férfinak együtt kell végeznie egy mecsetben, vagy dzsámiban, vagy (végszükség esetén) egy arra alkalmas helyen.

Jegyzet helyett

Nem csak a NÖF nem szólalt meg ebben az ügyben (vagy legalábbis lapunknak nem válaszoltak), de a város első embere, Pécs polgármestere, Páva Zsolt sem. Nem először történik ilyen, persze (lehetséges, hogy lesz még erről gyűjtésünk a későbbiekben), ettől még le kell írni. Hiszen, ha egyértelműen és biztosan azt nem is lehet kijelenteni, hogy egy pécsi vallási közösség szabad vallásgyakorlását korlátozták, de legalábbis kétesélyes e tekintetben az ügy, minimum a mód, az eljárás miatt. Persze, az sem utolsó szempont, hogy egy pécsi múzeumot csuknak be a szezon előtt, pár napos határidővel. És nyilván az is oka lehetett volna a megszólalásnak, hogy leginkább pécsi egyetemisták, azaz időszakosan a városban élő és pénzt költő diákok járnak az imára. És az sem lehet mentség, hogy ebből a szempontból a PTE rektora (aki nem mellesleg az ÁOK korábbi dékánja is) is enyjebejnyézhetett volna. Persze, tudjuk, hogy a NER-ben ez a fajta kiállás ?pécsiesen szólva? nem éppen trendi.

KategóriákMETÁL