Egészen döbbenetes előterjesztést tárgyal holnap a gazdasági bizottság: mivel sorra sikertelenek a pécsi régészeti múzeum felújításával kapcsolatos közbeszerzések, így a projekt szinte teljes áttervezésére utasítanák a Janus Pannonius Múzeumot. A tervezetre a közgyűlésnek is rá kell bólintania, azonban valószínű, hogy 500 millió forint támogatást is vissza kell majd utalni.

Az előterjesztést készítő, egyben projektgazda Pécsi Városfejlesztési Zrt. (PV) szerint az építési beruházás azért is húzódik 2016 óta, mert csak 5 db(!) eredménytelenül lezárult belsőépítészeti tervezési közbeszerzést követően indult el a kiviteli közbeszerzési eljárás (ami magában foglalta a kiállításépítési és belsőépítészeti tervek elkészítésének feladatát).

A cikk a hirdetés után folytatódikAzonban nemrég eredménytelenül zárták a kivitelezési közbeszerzést is, érvényes ajánlat nem is érkezett a határidőre. Viszont az előterjesztésből az is kiderül, hogy határidőn túl két ajánlat érkezett, de még a kedvezőbb is 623 millió forint + áfa összeggel haladta meg a rendelkezésre álló keretösszeget.

A PV Zrt. szerint ebből az állapítható meg, hogy nem érdemes a jelenlegi tartalommal új közbeszerzési eljárást indítani, mert úgyis jóval drágább ajánlatok fognak beérkezni. Ráadásul a különbözet olyan nagy, hogy sem támogatói ráemeléssel, sem hitelfelvétellel nem lehet ennyi többletforrást előteremteni.

Éppen ezért a támogatói szerződés módosítását kezdeményezik, mind a projekt műszaki tartalmának, költségvetésének tekintetében. Továbbá a projekt teljes átütemezésére és új véghatáridő kijelölésére is szükség lesz. A műszaki tartalom módosítása pedig projektelemek törését jelenti: azaz a pinceszinten nem lesz semmi a tervezett ásatási bemutatóból, és elmarad az emeletre tervezett várostörténeti, néprajzi kiállítóhelyek és a múzeumi funkciónak megfelelő terek, kutatószobák fejlesztése is. Csak az alsó szint maradna meg eredeti tartalommal, illetve a nyílászárok cseréjére és a homlokzat felújítására kerülne még sor.

A tartalmi csökkentés azt is jelenti viszont, hogy csökkentenék a költségvetést is, azaz 500 millió forint már megítélt támogatást visszautalna a város Magyar Államkincstárnak. Az új tervek előkészítéséhez a város a 2019-es költségvetésből – tehát a támogatási összegen felül – biztosítana 20 millió forintot a Janus Pannonius Múzeum számára. Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a múzeumnak és a városfejlesztési cégnek is.

Az eredeti tervek szerint a megújult régészeti múzeumot 2017-ben szerették volna átadni, legalábbis Merza Péter, a PV vezetője 2016-ban ezt nyilatkozta az önkormányzati oldalnak.

Az új ütemezés szerint legkorábban – 9 hónapos kivitelezéssel számolva – 2020. december 31-re fejeződhet be a régészeti múzeum felújítása.

KategóriákMETÁL