Az ország legjobb tényfeltáró újságírói közül ketten, Ács Dániel és Pethő András Pécsett lesznek kedd este a Transparency International Magyarország nyilvános és ingyenes korrupcióellenes beszélgetésén. Május 14-én Pécsett, a Király utcai Reggeliben újságírók és médiaszakemberek beszélnek az oknyomozó újságírás eszközeiről és lehetőségeiről, és arról, hogy miképpen lehet ezt a korrupció ellen fordítani.

A cikk a hirdetés után folytatódik



?Minden nehézség ellenére ez egy nagyon szép szakma. Változatos és felelősségteljes, az pedig külön szellemi izgalmat ad, amikor te magad rátalálsz egy érdekes információra, amelyből aztán a kutatásaid eredményeként egy izgalmas történet kerekedik? – válaszolta Pethő András, a Direkt36 oknyomzó műhely alapítója és vezetője a kedd esti pécsi esemény kapcsán arra a kérdésre, hogy vajon miért éri meg oknyomozó, tényfeltáró újságíróként dolgozni, s hogy mi motiválja az újságírókat Az ugyanis tudvalévő, hogy az újságírók, s különösen a politikai és közéleti témákkal foglalkozók, illetve azon belül is a tényfeltáró újságírók munkája rengeteg stresszel és kockázattal jár.

?Sok szempontból megérte. Aránylag sikeres kísérlet volt arra, hogy magunknak is bebizonyítsuk, lehet mozgóképben komplikált tényfeltárást érthetően bemutatni. De a kísérletezésen túl megérte, mert nagyon hálás az olvasótáborunk, mert visszhangja van, mert következményei vannak, és mert azt az illúziót adja, hogy ha az átláthatatlan parkolási káoszon át tudtuk rágni magunkat, akkor minden máson is sikerülhet? ? ezt pedig már nagyjából ugyanerre a kérdésre Ács Dániel, a 444.hu újságírója válaszolta, a ferencvárosi közterületi fizetőparkolással kapcsolatos tényfeltáró videóriport készítője.

Pécs, Regggeli, május 14., kedd, 18.00

A beszélgetés résztvevői

Ács Dániel (újságíró, 444.hu)

Pethő András (alapító-szerkesztő, Direkt36)

Polyák Gábor (PTE BTK, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék, Mérték Médiaelemző Műhely)

Babos Attila (szerkesztő-újságíró Szabad Pécs)

Moderátor: Stemler Miklós, a Magyar Narancs külsős újságírója

A részvétel feltétele a regisztráció

A észvételi szándékot 2019. május 10-ig lehet jelezni a balint.mikola@transparency.hu email címen.

Feliratkozhat a Facebookon is

A TI Magyarország Facebook-eseményt is létrehozott a keddi oknyomozó újságírásról szóló estre. Azt írták, hogy a polgárok számára a korrupciós botrányok a hétköznapi hírek közé számítanak, azonban kevesen látják át, milyen munkafázisok vezetnek el egy-egy, a közhatalommal való visszaélést bemutató cikk megjelenéséig, s még kevésbé, hogy ők maguk hogyan járulhatnak hozzá kulcsfontosságú adatok nyilvánosságra kerüléséhez.

Segítenek, hogy segíthessenek

A TI Magyarország pécsi vitaeseménye keretében azt fogja bemutatni az érdeklődőknek, hogy a polgároknak milyen jogi lehetőségeik vannak a visszaélések feltárására, illetve hogy ebben hogyan tudnak együttműködni a médiával. 

?A beszélgetés során a TI jogi szakértője mellett az oknyomozó újságírás elismert hazai képviselői osztják meg szakmai tapasztalataikat a résztvevőkkel, ezt követően pedig a közönség tagjait is bevonva azt járjuk körül, hogy maguk az állampolgárok mit tehetnek a korrupciós ügyek elleni fellépés érdekében.?

Az esemény célja, hogy minél többféle véleménnyel megismerkedjünk és konstruktív vita útján próbáljunk közös nevezőre jutni a nyilvánosság közéletben betöltött szerepét illetően.

A konliktusos ügyek feldolgozásával kockáztatnak az újságíról

A TI Magyarország munkatársa, Mikola Bálint a közelgő esemény kapcsán felvetette, amíg az újságírói munkának szerves része a konfliktusos ügyek feldolgozása, egy átlagos állampolgárnak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy a saját egzisztenciáját kockáztassa zavaros ügyek feltárásával.

Ezt a gondoltatot folytatva kérdezte meg azt Ács Dánieltől és Pethő Andrástól is, hogy mit javasolnának azoknak, akiknek tudomása van valamilyen visszaélésről, de félnek a bejelentés esetleges következményeitől.

Ács Dániel: ?Ne féljenek.?

Pethő András: ?Küldje el nekünk biztonságos csatornákon: https://www.direkt36.hu/leaks/. Mi nagyon komolyan vesszük a forrásaink védelmét, és mindent megteszünk azért, hogy ők ne kerüljenek bajba?.

A Direkt36 eddigi működése során jelentős mértékben támaszkodott a közösségi finanszírozásra. Mennyire tűnik fenntarthatónak ez a modell az oknyomozói munka hosszútávú finanszírozásában?

Szerencsére egyelőre fenntarthatónak tűnik. Évről évre sikerült bővítenünk az ebből a forrásból származó bevételeket. Persze, látjuk, hogy egyre többen próbálják hasonló módon megoldani a finanszírozásukat, így növekszik a verseny, de bízunk abban, hogy ezzel párhuzamosan nő azoknak az embereknek a száma is, akik hajlandók áldozni a független újságírásért. Ez végső soron az olvasókon fog múlni. Minél többen hajlandók fizetni a szabad újágírásért, annál erősebbek lesznek ezek a műhelyek. – Pethő András, Direkt36

A parkolós videótok közösségi finanszírozásból készült. Mennyire tűnik fenntarthatónak ez a modell az oknyomozói munka hosszútávú finanszírozásában?

Nincs más út. Az olvasóknak fel kell fogniuk, hogy ez nélkülük már nem megy. Ha nem akarják, hogy kirabolják, hülyének nézzék, megalázzák őket, ha tudni szeretnék, hogy hol élnek, akkor ahhoz nekik is áldozniuk kell. – Ács Dániel, 444.hu

Korrupció ellen, az oknyomozó újságírás mellett

A Transparency International Magyarország (TI Magyarország) amellett, hogy jogi eszközökkel küzd a korrupció ellen, régóta elkötelezett támogatója az oknyomozó újságírói munkának, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a polgárok hozzájussanak a demokratikus folyamatokban való részvételhez szükséges információhoz. A TI Magyarország éppen ezért oknyomozó újságírói mentorprogramján keresztül, illetve a legjobb oknyomozó cikkek szerzőit jutalmazó Transparency-Soma díj átadásával is hozzájárul a sokszínű és magas szakmai színvonalat képviselő médianyilvánosság fenntarthatóságához.

KategóriákMETÁL