El kell ismerni, hogy a város a korábbi évektől eltérően most nem hiányt halmozott fel, hanem nagyon komoly összeget takarított meg, mondta Kővári János, az ÖPE elnöke sajtótájékoztatón, még szerdán.

Ugyanakkor bár Kővári szerint nyilvánvaló, hogy ez az államkincstár felügyeletének is köszönhető, elsimerés és köszönet illeti a megtakarítás miatt a városi intézmények és cégek vezetőit, és az ott dolgozókat, mert visszafogottan költöttek, takarékoskodtak.

A cikk a hirdetés után folytatódikMindez a 2018-as költségvetés ma tárgyalandó zárszámadásakor derült ki, merthogy 4,5 milliárdos megtakarítás keletkezett.

?Soha nem volt még ilyen összeg? – fogalmazott. Sőt, igazán még pozitívban sem volt a szaldó.

Kővári János azért arra is emékeztetett, hogy az ÖPE már 2017-ben jelezte, hogy gond lesz a költségvetéssel, szerinte ezt a többi ellenzéki párt nem tette meg úgy ahogyan ők, hogy megoldási javaslatokat is előterjesztettek.

A pozitív fejlemény miatt az ÖPE csütörtökön, a közgyűlésen arra tesz majd javaslatot, hogy Pécs helyi adóbevételének 1 százalékát a helyi közösségekre fordíthassák, két külön pénzügyi kalapot létrehozva. Ez egyébként 100-120 millió forint lehet.

Az egyik alap, a zöld főváros programot segítené, Zöld Ház mozgalom néven, és lakóközösségeknek, társasházaknak jelentene energiamegtakarításra vagy más ?zöld? megoldások finanszírozására forrást. A másik pénzügyi alap a közösségi terek használatát segítené.

Megj.: A Szabad Pécs munkatársai közül senki sem vett részt a hivatalos sajtótájékoztatón, de közvetlenül azt követően, személyesen beszéltünk Kővári Jánossal, aki elismételte a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

KategóriákMETÁL