Jövő nyárig használhatja a PMFC a stadionját, utána kilencven évre az egyetemé lesz az ingatlan. Hogy hol fog játszani azután a felnőtt csapat, nagy kérdés. Ahogy az is, jól jár-e a többszereplős ingatlancserével a város.

A Szabad Pécs korábban már megírta, hogy egy tavaly ősszel tető alá hozott egyezség szerint az önkormányzat több Verseny utcai ingatlana, többek között az egyetem által használt PEAC-pálya a PVSK-hoz kerül. A Stadion utcai sportkomplexum (PMFC-stadion) pedig az egyetemhez. Május 23-án, csütörtökön a pécsi közgyűlés ülésén pont kerülhet a történet végére, a képviselők ugyanis az egyezséghez kötődő jogi dokumentumokról fognak szavazni. Megvan, mennyiért cserélnek gazdát ezek az ingatlanok, ahogy az is, az érintettek meddig használhatják azokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikKárpótolni kell az egyetemet

Összesen négy ingatlant érint a Verseny utcai adásvétel, ezek közül a legnagyobb az egyetem sportklubja által használt sporttelep. Utóbbin egy évekkel ezelőtti, a város és az egyetem közti, ingatlanokat érintő megállapodás nyomán az egyetemnek haszonélvezeti joga van a jövő évszázad elejéig, pontosan 2108-ig

A PVSK tavaly év végén a kormánytól kapott mintegy 430 millió forintot “sportcélú beruházáshoz kapcsolódó területvásárlásra”. Ebből 148 milliót költenek a szomszédos városi tulajdonú ingatlanok megszerzésére. Nem hivatalos információink szerint a sporttelep ily módon való bővítésének ötletét a 2017 szeptemberében a vasutas sportklubot felkereső Orbán Viktor miniszterelnök dobta be, és ezt az érintettek onnantól kezdve kvázi ukázként kezelték. Mondhatjuk úgy is, hogy a gombhoz kellett varrniuk a kabátot, de olyan kabátot, ami nagyjából minden érintettnek (egyetem, PVSK, város) jó. Hogy ez sikerült-e, arra később visszatérünk.

A 148 millió nagyobb részét az önkormányzat, kisebb részét annak cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (volt Pécs Holding) kapja.

Mivel az egyetem elbukja a sporttelepét, pontosabban az azon lévő közel százéves haszonélvezeti jogát, valamivel kárpótolni kell. Erre azt találták ki, hogy az önkormányzat vagyonkezelői jogot ad az egyetemnek a Stadion utcai sporttelepre, azaz a PMFC-stadionra és a hozzá kapcsolódó sportpályákra – majdnem 90 évre, 2108-ig. Az uránvárosi komplexum vagyonkezelője jelenleg a PMFC-t működtető önkormányzati cég, a PSN Zrt. A jogügylet ugyan ingyenes, azaz egy fillért sem kér ezért a város az egyetemtől, de a törvény szerint az áfát az önkormányzatnak kell megfizetnie, azaz valamivel több mint 33 milliót be kell csengetni az államkasszába. A 33 millió áfa úgy jön ki, hogy egy külsős céggel felbecsültette a város, mennyit ér az átadandó vagyonkezelői jog, az eredmény pedig 155 millió forint lett.

A cikk a hirdetés után folytatódikIdén szeptembertől egyketted arányban már be lesz jegyezve a vagyonkezelői jog az egyetem javára, de a PTE csak jövő július 1-jén lép teljesen birtokba, illetve legkésőbb akkor, amikor a PMFC akadémiájának építése befejeződik. A néhány hete megkezdett kovácstelepi fejlesztés befejezését egyébként jövő nyár elejére ígérték.

Ezzel párhuzamosan az egyetem, tehát a PEAC is jövő nyárig, 2020. június 30-áig használhatja a Verseny utcai sporttelepet, ahol csak azt követően tervezi elindítani a PVSK a fejlesztést.

Bár részletkérdés, de fontos megemlíteni, hogy a Verseny utcai ingatlanokon az államnak elővásárlási joga és jelzálogjoga van, nyilván a korábban csődközeli helyzetbe jutott önkormányzatnak adott állami támogatás ellentételezéseként. Ezekről a jogokról a csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint az állam várhatóan lemond.

Hova költözik a PMFC?

A PMFC harmadosztályú felnőtt focicsapata jelenleg a Stadion utcai stadionban játssza meccseit, ezek szerint a következő szezonban is ott fogja. Hogy azután mi lesz, nagy kérdés. Mivel az egyetem lesz a kezelője a komplexumnak, ráadásul a mindjárt kezdődő 2020-as években egy jelentős, tömegsportra épülő ingatlanfejlesztést terveznek ezen a területen (erről később), biztosan nem maradhat itt a csapat. Az utánpótlásnak ott lesz a kovácstelepi új létesítmény, de a felnőtt csapatnak nyilván kell egy pálya, ami megfelel a harmadosztály és az MLSZ által támasztott követelményeknek. Úgy tudjuk, korábban felmerült, hogy a PVSK leendő Verseny utcai “stadionjában” (ami igazából egy 800 fős fedett lelátóval ellátott pálya lesz) játszhatja majd mérkőzéseit a Pamacs. Mondjuk a közbeszerzést még ki sem írták az új PVSK-stadionra, így az idén esedékes centenáriumra biztosan nem készül el, de még a jövő évi átadásra sem vennénk mérget, jó esetben 2020 második felére lehet valami belőle. Arról tudomásunk szerint egyelőre nincs szó, hogy új stadiont “kapna” a PMFC, bár tudjuk, Orbán Viktor bármikor előhúz a mellényzsebéből egyet.

Ki járt jól ezzel az egésszel?

Hogy ki járt jól az Orbán által elindított ingatlancsereberével, egyelőre nem tudható. Mivel a PVSK az államtól kapott pénzt a Verseny utcai ingatlanok megvásárlására, ezért a Czerpán István által vezetett egyesületnél biztosan nem bánkódnak amiatt, hogy így alakultak a dolgok. Az egyetem bukja ugyan a hosszú távú haszonélvezeti jogát a Verseny utcában, de egy számára logisztikailag milliószor jobb helyen jut ingatlanhoz. Ha sikerül pályázati pénzekből megvalósítania ott a tervezett, egyelőre Sport Sziget néven futó szabadidő- és sportközpontot, akkor egyértelműen jól járt a cserével a PTE.

Hogy az önkormányzat jól járt vagy jól járhat-e, az egyelőre korántsem biztos. Lesz ugyan bevétele a Verseny utcai ingatlanok eladásából, a Stadion utca 90 évre szóló, ráadásul 33 milliós kiadást generáló elvesztése (a vagyonkezelői jog kvázi tulajdonosi jog) azonban nem tűnik egyértelműen jó biznisznek a város számára. Ha összejön a szabadidőparkos fejlesztés az egyetemnek, az persze a városrész és a város lakosságának is jó lehet, de ugyanezt pályázati úton az önkormányzat is megcsinálhatná, és akkor az ingatlanhasznosításból a városnak és nem az egyetemnek lennének bevételei. Ráadásul a Stadion utca elvesztésével a PMFC felnőtt csapatának stadionproblémáját is meg kell valahogyan oldani, ami nem tűnik egyszerű feladatnak.

KategóriákMETÁL