Kiemelt cikk

Toller László volt pécsi polgármester és parlamenti képviselő felesége a Szabad Pécs értesülése szerint kórházban, szombatra virradóra hunyt el.

Méghozzá egy diploma utáni egyetemi képzésen, Pécsett. Egyelőre ennyit tudunk a volt pécsi alpolgármesterről és volt országgyűlési képviselőről.

Vagyis a következő négy évben is ő áll majd a Baranya Megyei Kormányhivatal élén. Így hát, vagy nem voltak megalapozottak azok a pletykák, amelyekről a Szabad Pécs írt is, hogy Horváth Budapesten folytathatja a (szak)politikusi karrierjét, vagy végül valami miatt mégsem az a forgatókönyv valósult meg.

Kiemelt helyszíne lesz Pécs az idei Múzeumok Éjszakájának, mint írtuk is – ahogyan azt is, hogy a könyvtári és közgyűjteményi dolgozók tüntetni fognak Pécsett, béremelést követelve. Ugyanakkor a Janus Pannonius Múzeum sajtóközleményéből az is kiderül, hogy többféle kedvezményt és akciót i kínálnak június 23-án a látogatóknak.

Úgy tudjuk, a közvetítéseket eddig közvetítő Pannon Televízióval lejárt az önkormányzat szerződése, sőt egyes hírek szerint a korábbi számlák semk lettek még mind kiegyenlítve. A közvetítési jogok most már a Pécsi Médiaközpontnál vannak, de nekik még nem sikerült felkészülni arra, hogy újra elkezdjék közvetíteni a Pécs Tv-n, esetleg még a Pannon Tv-hez hasonlóan online (is) a pécsi közgyűlési üléseket.

Ugyanis pont a mai napon elérkezett végre az idő, hogy a pécsi gigahiány miatt (miután kiderült az ügy és jókora botrány is kerekedett belőle) Páva Zsolt polgármester által sebtében összehívott vizsgálóbizottság eredményét megismerjük. A bizottság vezetésével Hoppál Péter akkori kulturális államtitkárt bízta meg a polgármester. Ő mondja el a verdiktet.

Ami persze a Múzeumok Éjszakája lesz, amelynek Pécs kiemelt helyszíne lesz 2018-ban. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének, azaz a KKDSZ-nek elsősorban a pécsi és Baranya megyei tagjai fognak tiltakozni, de amint az a KKDSZ közleményébenolvasható, várhatóan az ország más részeiben működő alapszervezeteik képviselői közül is részt vesznek majd a pécsi békés tiltakozáson.

A történelemből tanulni kellene, mert az intő példaként szolgál. „A felfedező kutatásokat befolyásoló hatalmi szándék – hosszú távon biztosan – kudarcot vall – írta szerdai közleményében az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont.

Volt olyan ötlet (állítólag), hogy pécsi önkormányzati cégeket vonjanak be a korábbi Pécs Holding Zrt., azaz a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. alá, és erről már a csütörtöki közgyűlésen is szavazzanak. A cél papíron a spórolás lett volna, de többen tartottak attól, köztük a Szabad Pécs információi szerint a pécsi Fidesz-frakcióban ülők is, hogy az igazi cél az, hogy ne kelljen ezeknek a cégeknek beszámolniuk a pécsi közgyűlésnek, úgymond ne legyenek szem előtt. FRSISSÍTVE!