Kiemelt cikk

2018. január 12., péntek 14:18

Elhunyt Kismányoky Károly

Írta:
Kismányoky Károly Mások szemével című 1973-as alkotása, amelyen a művész maga volt a modell – A tavalyi első nagy magyar neoavantgárd kiállítást New Yorkban is ezzel a munkával hirdették Kismányoky Károly Mások szemével című 1973-as alkotása, amelyen a művész maga volt a modell – A tavalyi első nagy magyar neoavantgárd kiállítást New Yorkban is ezzel a munkával hirdették

A pécsi kulturális élet kiemelkedő, pótolhatatlan alakja 74 éves volt, csütörtökön hunyt el. Képzőművész, grafikus, fotós, animátor, a PTE Művészeti Karának egykori tanszékvezetője, az egykori Pannónia Filmstúdió animációs filmrendezője, majd a Pécsi Városi Televízió igazgató-főszerkesztője, a Pécsi Műhely egyik alapítója is volt.

Kismányoky Károly nem csak a pécsi, de az országos kulturális élet ismert és elismert alakja volt, több kapcsolódó területen, fotósként, grafikusként, képzőművészként dolgozott. Élete végéig járta Pécset, fényképezőgépe mindig a nyakában lógott, és dokumentálta a legfontosabb változásokat. Ott volt városi sétákon, kiállítás-megnyitókon, más kulturális-művészeti eseményeken.

Ő volt az egyetlen olyan ember Pécsett, aki a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programot is végigfényképezte úgy, hogy rögzítette az eredeti állapotot, az elkészült munkát, és közben dokumentálta a folyamatot is.

A Pécsi Műhely egyik alapító tagja volt,  s arról is ismert volt, hogy az elsők közt szervezett tájakciókat.