Kiemelt cikk

Babos Attila

Babos Attila

A Pécsi Jótékony Nőegylet este kilenc óráig még árulja Pécs főterén az újkenyeret, amit a Kárpát-medencében összeöntött búzából sütöttek, és amelynek bevételeiből rászorulókat támogatnak. Közben este hat előtt Páva Zsolt pécsi polgármester és Udvardy György pécsi megyéspüspök megszegték az újkenyeret az idén Magyarok Kenyere helyett Kenyér Ünnepre átkeresztelt programon.

2018. augusztus 20., hétfő 16:06

Augusztus 20-án elhunyt Heinek Ottó

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn elhunyt Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) elnöke – közölte a szervezet az MTI-vel.

Egy olvasónk küldte be a Széchenyi téri Pécs Pontból beszerzett "programlapot" az augusztus 20-i pécsi eseményekről. A lényeg tömören.

A csodabogár pécsi zárszerelőről forgatott Mediawawe-díjas dokumentumfilmje után szintet lépett a pécsi filmrendező, Molvay Norbert. A-kategóriás filmfesztiválon, Kanadában, Montrealban mutatják be a versenyprogramban új kisfilmjét, a Jövő szerdánt.

A vásártérről. Az egyik legértékesebb húsmarhafajtáról, charolais-ről van szó. El is kóborolhattak, és el is lophatták őket. Pár napja még a szentlőrinci gazdanapokon voltak kiállítva. A három állat együttes értéke hárommillió forint. FRISSÍTVE!

Mától ismét Szamárfül Fesztivál van Pécsett. Az iskolakezdés előtti háromnapos nyárbúcsúztató fesztiválon mintegy száz program közül választhatnak a fiatalok és a gyermekes családok.

Szász Attila Örök tél című filmje az egyik a négy magyar alkotásból, amelyet az augusztus 23. és szeptember 3. között zajló, rangos Montreal-i Filmfesztiválon mutatnak be – olvastuk az Indexen. A film a szovjetek által kényszermunkára hurcolt nőkről szól, akiket 1944 decemberében marhavagonokban szállítottak az egyik Ukrajna területén található lágerbe. A forgatókönyv Havasi Bertalan édesapjának, a pécsi író, újságíró Havasi Jánosnak a Lánykák, az idő eljárt című, megtörtént eseményeket feldolgozó novelláján alapul.

Tízszeres Ironman-táv. Leírni is sokkoló. Márpedig a napokban kezdődött Swissultra Deca Continuous ezt kínálja, és nyilván még rengeteg kínt, adrenalint és verítéket az úszás, futás és kerékpározás közben. A versenyzőknek augusztus 30-áig kell célba érniük. Egy pécsi versenyző is elindult az idei versenyen, az ultratriatlonista, 18-szoros Ironman, Mindum Károly (60).

Tatai Tibor, a 2017-es budapesti vizes világbajnokság kabalafiguráit tervező mohácsi grafikus beszélt a Szabad Pécsnek az immáron negyedik mohácsi Madárijesztő Találkozóról. A közösségi munka, a közben szerzett élmények és inspirációk legalább olyan fontosak, mint az,  hogy ismét legyenek madárijesztők, amelyeknek egyértelműen van a funkcionális mellett  esztétikai szerepük is.

A kormányszóvivő szitokszóként használta azt, hogy öreg. Meghallva ezt, nem csak a kormányszóvivő miatt kezdtem tízig számolni, hanem Orbán és kormánya tagjai miatt is. Merthogy Kovács Zoltán hivatalos megszólalásaiban nem a maga, hanem a kormányfő és a kormány nevében beszél. Magyarul: Orbán Viktor és a kormány használta szitokszóként azt, hogy öreg. Hát a jó… És itt kezdtem el, hogy 1, 2, 3...

1. oldal / 115