Breadcrumbs

Ha Hoppál Péter tanácsát követjük, egy pár napig nem lesz friss cikk a Szabad Pécsen, mert magunkba szállunk, nem kicsit, és átgondoljuk a GYALÁZATOT, amit elkövettünk a volt kutlurális államtitkárral szemben – több más újsággal egyetemben, amúgy. Félremagyaráztuk ugyanis  (szerinte) azt a posztot, amit Hoppál Péter jegyzett egy hete, és ami durván kiverte a biztosítékot az országban. Hoppál posztja egy keresztény filmes oldal posztjának átvétele és kommentálása volt, mint megírtuk. A lényege: gyermektelen uniós képviselők fényképét mutatták, és írták rá az arcuk alá, hogy nincs gyermekük. Mindez a Sargentini-jelentés elfogadása után volt. Hoppál posztjának lényege abban állt, hogy a képen látható, vezető EU-s képviselőknek (köztük Sargentininek, Merkelnek vagy éppen Macronnak) nincs gyerekük, és ők ("ilyenek") építik Európa jövőjét, láthatja is hát mindenki, mire mentek. A baj nem csak azzal volt, hogy az ország nagy része felhördült a poszt miatt, hanem, hogy a Fideszen belül sem kapott vállvergetést Hoppál. Így talán még párttársa, Kocsis Máté  is jobban teszi, ha magába száll.

A Portfólió.hu idézi a Reuters hírügynökséget, amely egy névtelenséget kérő brüsszeli, Európai bizottsági  forrásra hivatkozik a hírben. Aminek lényege: elképzelhető, hogy Magyarország az idén már nem kap pénzt Brüsszeltől!

Páva Zsolt pécsi polgármester nem támogatta a pécsi Modern Városok Program átírásáról, és az e-buszok beszerzéséről szóló napirend felvételét. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője kérte a napirendre vételt, nem is tetszett neki, hogy leszavazták. Megkezdődött csütörtökön Pécsett is az új, őszi közgyűlési ülésszak. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

Interjút közölt az OK Pécs Páva Zsolt pécsi polgármesterrel. Rejtélyes újságíró(hölgy?) jegyzi az anyagot, ami bármely más interjúnál nem lenne problémás. Egy nagyvárosi polgármesterrel készítettnél az, szerintünk. Persze, ez csak a hab a tortán. Páva Zsoltot sok mindenről megkérdezték az OK Pécs-cikkében, például arról is, miért nincs igazi komoly nagyberuházó Pécsett. Volt rá válasza, s azt is elmondta, hogy ő csupán csendben teszi a dolgát. Az interjúból viszont egy helyütt úgy tűnik, mintha Páva elfelejtette volna, hogy volt ő 2009 előtt is polgármester. A teljes interjút ITT tudják elolvasni.

 

Miló ötéves, édesanyjával egy éve költöztek Pécsről a fővárosba. Otthon sokat beszélnek arról, hogy a Föld veszélyben van, vigyázni kell rá, környezettudatosan élni, és hogy az a jó, ha ezt minél hamarabb megtanulja valaki. Milót annyira fontosnak érezte ezt az ügyet, hogy elérte, anyukája elkezdje szervezni a “gyermek-demonstrációt” a bolygó megmentéséért.

Nem szívesen mesélünk a kudarcainkról, ezzel így lehetnek Pécs vezetői is. Nagy a csend ugyanis arról, hogyan lehet majd visszafizetni ez év végéig, illetve 2020 végéig a temérdek állami hitelt. Avagy arról, sikerült-e legalább a további hiányfelhalmozást megállítani azt követően, hogy 12,5 milliárdos mentőövet dobtak Orbánék Pécsnek (több részletben). Azt is tudta mindenki, hogy a gazdasági nehézségek a pécsieken, a Pécsett dolgozókon, vállalkozókon, tanulókon fognak lecsapódni. És ez igaz a legfontosabb, legkomolyabb ügyekre éppúgy, mint a kultúrára, a szórakozásra, a városi programokra.

Bűnösnek mondta ki nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében, nem jogerős ítéletében Kapitány Gergelyt, az OK Pécs portál főszerkesztőjét kedden a Pécsi Járásbíróság. A vádlott fellebbezett az ítélet ellen.

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) elnöke, Kecskés István a napokban, személyes közéleti hírek kommetálására létrehozott blogján (Ez a tuti) Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőről írt. A szerző pozíciója és a véleménycikk stílusa miatt a mai napon nyílt levelet címeztünk a DUE Vezetőségének és Tagságának.

 

Rémálomszerűvé vált egy munkagép okozta baleset miatt sok száz Budapest és Pécs közt vonatozó utas vasárnapja a gyakorlatilag duplára nőtt menetidő és az végül összeszúfoltan, állva utazó emberek miatt. Az is baj volt, mint most a vasúttársaság lapunknak elmondta, hogy nem volt elég busz, ami az utasokat tudta volna szállítani. A Szabad Pécs megkereste a MÁV-ot, az alábbaikban közöljük válaszukat. Ne adják fel a reményt, a mostani vágányzár mégsem tart jövő tavaszig, "csupán" decemberig, igaz, a pályarekonstrukció véglegesen majd csak 2020 végén fejeződik be. És még egy jó hír: a vasúttársaság azt mondta, hogy rosszul tudtuk a fejlesztést koordináló NIF Zrt. beruházásában megvalósuló pályafelújításban nem változtak a határidők.