VÉLEMÉNY ? Egy másodpercig se kételkedjünk, hogy Pécs és a Dél-dunántúli régió gazdasági tekintetben nemhogy Magyarországon sereghajtó, de EU-szinten is az utolsó előtti helyekért könyököl. A jelen helyzet részben a mi hibánkból alakult ki, de legalább lehetőségünk lesz befolyásolni az újjáépítést.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fő gond, hogy nincs elég munkahely Pécsett. Se minőségi, se mennyiségi szempontból. Nemhogy tudásalapú vagy high-tech, összeszerelő sem. S ahol nincs elég munka, lehet akármennyi a szobor, az állatkert vagy tetőkre épített korcsolyapálya, onnan menekülnek az emberek, és szép lassan megfullad az egész város.

Nem másért alakult ez így, mert néhány ember nem végezte megfelelően a munkáját. Ez egy olyan konkrét dolog, amiért nyugodt szívvel felelősségre vonhatjuk választott helyi és országos képviselőinket – pártállástól függetlenül.

Az ?eredményüket? látva azt hihetjük, minden más fontosabb volt számukra annál, minthogy a választóiknak tett ígéreteket betartva éjt-nappallá téve azért kepesszenek, hogy legyen munkahely.

Nem akarok populista lenni, de nyilván a béemvéből, merciből és audiból nehéz lehet a kisember baján tépelődni, hogy miből fog hóvégén tejet venni vagy (csökkentett) rezsit fizetni. Pedig nem kellett volna napi 24 órában pedálozni, csak egy kicsit dolgozni az ügyön, hiszen volt rá majdnem nyolc év, 416 hét, az majdnem háromezer nap. Abból elég lett volna mondjuk tízet arra fordítani, hogy fullba próbálnak idecsábítani egy munkahelyteremtésre hajlandó céget.

via GIPHY

WTF is lobbi?

Disclaimer: lobbizni nem az, hogy kiadom a pártnál jól fekvő haversrácnak/lánynak előre lezsírozott közbesz keretében a melcsit, hanem, mivel itt én szeretnék meggyőzni valakit arról, ami neki is érdeke lehet, csak nem tud róla, szóval én megyek udvarolni, meg versenyezni román és bolgár politikusokkal, hogy inkább az én körzetembe jöjjön a vállalkozó.

De az elmúltnyolcévben nem sikerült érdemben valamire való munkahelyet telepíteni a megyébe. A legnagyobb foglalkoztató még mindig az egyetem, talán ennek köszönhető egyedül, hogy nem borogatnak kukákat még a városban.

Alapkérdés

De miért nincs gyár, miért nincs? Amikor a nyugati, észak-nyugati határszélen az 1-2-3-4 és 5 ezer főt foglalkoztató üzemek ? mégha összeszerelőek és betanított munkással működőek is – már a baranyai megyei napilapban keresik a dolgozókat?

Megamulti a kapuknál

És akkor a helyi sajtóból berobban a hírfolyamba a ?kormányközeli forrásból? építkező cikk a tavaly év végén beígért, majd felszívódott többmilliárdos megamulti Pécsre költözéséről.

Tehát nincs para, mert az anyag nem veszett el, s át sem alakult, a befektető képviselői jelenleg is Pécsett tartózkodnak (benézni a spájzba), de a külföldi óriáscég nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mert ?jelenleg a világ egy másik pontján hajt végre egy nagyon jelentős fejlesztést, ami néhány napon belül befejeződik, ezt követően viszont már Pécsre koncentrálnak Miután a tőzsdén jegyzett cégről van szó, korántsem mindegy számukra, mikor jelentik be egy újabb gyáregység megnyitását, ez a magyarázata, hogy még nem közöltek konkrétumokat a pécsi beruházásról, erre viszont már a közeli jövőben sor kerülhet?.

Nem is ez a lényeg, hanem a hangsúly. Úgy mondják be, ötszáz. Ja bocsi, félezer, úgy többnek hat. Elmondjam, egy Pécs méretű város esetében mi az az 500? A nagy büdös lófasz. Semmi. Ha ez ő szerintük az Excalibur, Mózes botja, vagy valami mentőcsónak, akkor nagyon gyorsan kezdjünk el csomagolni, mert éhen fogunk halni. Tegnapra kellett volna és kezdésnek 5000 munkahely, nem ötszáz.

Jó hírünk a világban

Meg tudom érteni, hogy a külföldi cég ódzkodik beköltözni Magyarországra. Legutóbb a CEU-ügy rúgott akkorát a vonzósági indexünkbe, mint lászlópetra a menekültbe, de Pécsnek ezen belül is szar híre van.

Mert az északi hidegfronttal ellentétben ettől nem véd meg a Mecsek. Még az (ugyan a horvátoktól ostobán elvágott) autópálya ígérte jelentős szállítási költséghatékonyság sem feledtetheti azt, hogy volt egy vízmű-ügy, amikor közönséges útonálló módjára merő – ne legyen kétségünk – rosszindulatból gyakorlatilag a helyi politikai vezetés elvette egy nyugati cég jogos tulajdonát, (gyakorlatilag éjjel, technikailag fényes nappal) tette ezt erővel, pécsiesítette egyszóval. Lásd még PK Zrt.!

 

via GIPHY

Gyárfoglalás 3.0

De ha ezeket el is felejtették volna, itt van frissen a Zsolnay-ügy, a ?saját? emberüket akarták megdolgozni, de ki gondolta volna (közülük), hogy a ?szír? felveszi a kesztyűt?  

És miután a cselesnek gondolt, valójában piti, bunkó és ostoba (de minimum is annak tűnő)  cégfoglalásszerűség nem működött, maradt a semmi sem lehet elég drága-alapon létrehozott új cég (Ledina) alapítása. Amit nem sokkal később továbbadtak, gyakorlatilag azonnal, amikor világossá vált, hogy akár minden veszhet az elcseszett biznisz miatt. Jött egy semmiből felbukkanó megmentő, akinek addig a Zsolnay nem kellett, a Ledina viszont nagyon-nagyon. Így hát Pécsett, ahol szinte nincs is ipar, most van két porcelángyár. Az újban várják a megrendeléseket, hisz legalább valamiféle gyártás elindult már. Mégha, a beígért kétmilliárdos fejlesztés még mindig csak ígéret. S, mégha az új cég eddig nem is virított nagyot, elsőként bemutatott készletterveik még pesszimista-üzemmódban is meglepően avíttaknak tűntek.

Meló van, meló lesz

Szóval nagyon úgy néz ki, hogy Pécsett nem kell nagyítóval keresni elherdált milliárdokat. Elmaradt fejlesztések, be nem váltott ígéretek, De nem gond, mi pécsiek az utolsó forintig meg fogjuk még fizetni az elkövetkező száztíz évben mindezt. 

Ott tartunk, hogy a városi sikerágazat a helpdeskes callcenter, mert itt ragadt egy csomó értelmes diplomás, aki a pesti bérekhez képest kénytelen feleannyiért elvégezni ugyanazt a munkát. Indiában ez nagyon megy.

via GIPHY

 

Vissza a jövőbe

Nemhogy a nyugati, de sok környező, sőt, észak-nyugat magyarországi városhoz képest Pécs nem is haldoklik, hanem megdöglött már régen. Most már aztán csak rajtunk áll, hogy ha kihúztuk a választásokig hátralévő évecskét, hogyan és kikkel építjük vagy építettjük újjá a várost, és mit építünk fel belőle. S akkor talán, majd jó sok év múlva, ha menő, tudás alapú high-tech város leszünk, akkor már nem lesz fantazmagória, hogy idejön az Auchan vagy az Ikea. De még a Legoland sem!

KategóriákMETÁL