VÉLEMÉNY Miért volt könnyebb pénzt szerezni a tök üres, IMS-szerkezetű Magasház lebontására, mint egy szintén IMS-szerkezetű iskola megerősítésére?

A cikk a hirdetés után folytatódikMilyen ország az, ahol fontosabb egy tök üres, belülről rohadó épület lebontása, mert az látványos és politikailag jól eladható, mint egy gyerekekkel teli, szintén belülről rohadó iskola tartószerkezetének megerősítése?

Nem kell a kamu, hogy ez a szezon, az meg a fazon. A Magasház ledózerolásának költségeit a kormány simán, száz százalékban állta, az Árpádra meg a pécsi önkormányzatnak kellett pályáznia és hitelt felvennie.

Régóta lehet tudni az Árpád és a többi hasonló szerkezetű pécsi épület, például a Szivárvány Gyermekház problémáiról, és én készséggel elhiszem (mert baromi hiszékeny tudok lenni, ha nem figyelek), hogy a Magasház sokkal rosszabb állapotban volt ezeknél, de mintha utóbbi veszélyességét valamiért erősen túlreagálták volna, előbbiekét viszont alábecsülnék.

Hogy lehet az, hogy egy üres épület lebontására jóval hamarabb elő lehet teremteni egymilliárd forint közpénzt, mint több száz gyerek második otthonának biztonságossá tételére fele annyit?

Két IMS-es pécsi iskolát megerősítettek az elmúlt években, de ez nem hiszem, hogy megnyugtatta azokat a szülőket, akiknek a gyereke az Árpádba jár. Az pedig senkit sem nyugtathat meg, hogy Pécsett közel egy évtizedre van szükség ahhoz, hogy három, bevallottan igen rossz állapotban lévő, szerkezeti megerősítésre szoruló iskolát felújítson az önkormányzat, miközben egy erősen szimbolikusnak tűnő látványbontást lazán kiráznak a kisujjukból.

KategóriákMETÁL