705 – Átlagosan hétszázöt napos várakozási idővel kell számolniuk azoknak, akik Pécsett gerincstabilizáló műtétre várnak. Ők a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 257-en vannak. Országos szinten 300 nap az átlag.

A cikk a hirdetés után folytatódikMájusban összesen 27 590 beteg várt műtétre – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból. A Világgazdaság szerint a legtöbbet gerincstabilizáló műtétre kell várni, és 673-an voltak a várólistán. A helyzet romlott áprilishoz képest: 20 nappal, 431 napra nőtt a várakozási idő. Kórházak szerinti összesítésben gerincstabilizáló műtétre a dél-dunántúli Pécsi Tudományegyetemen várnak a legtöbben, 257-en. Ők átlagosan 705 napos várakozási idővel számolhatnak. Országosan egyébként összesen 5427-en várakoznak csípőprotézisre, az átlagos várakozási idő 300 nap körül van.

Megkérdeztük a PTE-t, mi az oka annak, hogy Pécsett ilyen sokat várni, és hogy várható-e változás. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

 

A szemműtét vezeti a listát

A NEAK összesített listája szerint a legtöbb beteg szürkehályog-műtétre vár, számuk májusban 9872 volt. A látásjavító beavatkozásra átlagosan 94 napot kell várni, áprilisban még egy nappal kevesebbet kellett. Magyarországon évente 12 ezren veszítik el a látásukat szürke hályog miatt. Míg húsz évvel ezelőtt évente 20-22 ezer hályogműtét volt hazánkban, tavaly 90 ezer beteget kellett szürke hályog miatt operálni, hamarosan pedig évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demográ­fiai okok miatt – közölte a Világgazdaság.

 

 

KategóriákMETÁL