PÉCS – PEN 2017? PTE 650. Betűszavak, számok, de mindent elmondanak: a hétvégén sok ezren pörögtek a Pécsi Egyetemi Napokon, mely idén a 650 éve alapított pécsi egyetem előtt tisztelgő PTE hosszú programsorának kiemelt rendezvénye volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjabb betű-szám-kombinációval még teljesebb a kép: E78. Helyszín, 23 (21) betű: Zsolnay Kulturális Negyed. A helyszín az egyetemi napoknál mindig is központi kérdés volt, kb. mint minden fesztiválnál. A PEN esetében viszont olyannyira éles, legalábbis érdekes volt, hogy a szervezők külön kitértek rá a fesztivál honlapján, a Gy. I. K.-ben. Vagyis, hogy miért is a ZSKN lett a helyszín idén, MIÉRT is nem a Bőrgyár. A válasz szerint tavaly, a múlt évi PEN-en készítettek egy kis közvéleménykutatást (igen, jól értették)?/%:= és kb. ötszáz emberből négyszáznegyven vagy -ötvenvalahány azt mondta, legyen a negyedben. Hasonlóan felcsigázta a döntés elé állított nagyérdemű egy részét már előre, hogy miért is zajlanak egyidőben koncertek a két nagyszínpadon. Ennek pedig biztonságtechnikai és kínálatbővítő oka egyaránt volt – szólt a válasz.

 

Az mondjuk egy külön misét megér, hogy a ZSÖK vezetése, vagy legalábbis a gazdasági vezetése miért nem érezte magáénak teljesen a fesztivált – erre ugyanis alapos gyanúnk van, mivel egyrészt a program sajtótájékoztatója sem a ZSÖK-ben volt, arra nem kaptak meghívót a ZSÖK-ösök, vagy esetleg jelezték előre, hogy el sem mennek. A 2017-es PEN-t már nagyban hirdették, amikor még nem volt helyszín, illetve helyszín nélkül hirdették. Úgy tudjuk, a Bőrgyárban nem lesz többet PEN, mert oda nem is mehetnek már. Próbáltuk erről a látszólag fagyos viszonyról faggatni a szervezőket, de nagyon diplomatikusan elhárították a kérdéseket. Mindenesetre a Szabad Pécs úgy tudja, hogy az Expo Center is képben volt még, aminél szörnyűbb helyszínt erre a fesztre mi magunk elképzelni sem tudunk. Volt már ott amolyan közbülső egyetemi fesztivál, borzasztó volt. Van tippünk arra, hogy ha tényleg volt feszkó a szervezők és a ZSÖK-vezetés közt, akkor az csak a pénz miatt lehetett. A későbbiekben még igyekszünk ennek utána járni, s ha megtudunk valamit, egészen biztosan megírjuk majd. Gondoljuk, hogy a jegyek áfájával azért minden rendben mehetett, nem úgy mint a műanyag óriáslóval terhelt Da Vinci-kiállításon. 

 

Az országos kedvenceknek számító pécsi headlinerekre rengetegen voltak kíváncsiak – fotónk a Punnany Massif koncertjén készült vasárnap este

Az idei PEN amúgy nem sokban különbözött az elmúlt évek fesztiváljaitól, mióta a Bőrgyárban és a Negyedben rendezik azokat, a lebonyolítás nagyjából rendben ment, a diákok pedig azt keresték, amit eddig is mindig, koncerteket, szerelmet, barátokat, bűnös és könnyed élvezeteket – s ha esetleg elhagytak valamit, azt is. A politika szerencsére nem furakodott be ide, meg is döglött volna a buli, a Pécs nevében megnyitni érkező polgármestert azonban kifütyülték (azért lehetnek olyanok sokan, akiknek tetszik, ha az egyetem szabad és autonóm). Ez mondjuk kissé kínos volt, na de biztosan helikopteren (illetve repülőn, a kopteresek a Rogánék) szállított ügynökök meg bérencek voltak, tudják a cápáé, akinek visszafelé is ugyanaz a neve. A polgármester viszont rövid volt, és jó beszédet is mondott (majdnem minden rövid beszéd jó beszéd), Bódis rektor pedig még inkább mentette a helyzetet, el is ült a vihar ezután már hirtelen, szerencsére. 

És egy újabb pécsi zenekar, hatalmas reményekkel, útban az országos hírnév felé – Junkie Jack Flash – őszinte, letisztult RNR, tehetség és őserő

 

Szerencsére van egy kis mozgóképünk is, íme

 

  

A mosdók a nagy koncertek után túlterheltek voltak – ez sajnos a hasonló tömegrendezvényeken nem szokatlan látvány 

 

A kínálat talán nem most volt a legbővebb (kisebb is a hely, mint a Bőrgyárnál), de különbség volt az is, amit a szervezők hangsúlyoztak is korábban, hogy mindhárom nap pécsi zenekar volt a headlinerük (30Y, MD+HP, Punnany), ami azért nagyon menő dolog. A legvégére elfogyott az étel is, az automatából a pénz is, ami nem jó, de talán nem is tragédia. De az égbolt is zárt. A taxisok örültek volna több fuvarnak is, de a Mobilitási Központ segedelmével a Tüke Busz ezúttal kitett magáért, elvittek a három nap éjszakaiban vagy hatezer embert.

Az Elefánt koncertjére igyekvőknek ki kellet hagyniuk a velük egyidőben futó Punnanyt. de a két közönségben nincs is talán olyan nagy átfedés – s ha nem lett volna ilyen kényszerű választási lehetőség, kevesebb zenekar játszhat, az biztos

 

Tájkép csata után, vagy valami nagyon hasonló – Nem irigyeltük a takarítókat, akiknek a Punnany vasárnapi koncertje után kellett rendet tenni, tisztelet nekik – a másnap délelőtti Pécsi Szeletre érkezők már nem láttak semmit ebből

A mosdók túlterheltek voltak, pedig a minimálisan ilyenkor szükségesnél jóval, tényleg jóval többet biztosítottak, azonban az ilyen hivatalos kalkulációk nyilván arra vannak kitalálva, hogy az embereknek kb. szép egymás után jut majd eszükbe, hogy menni kellene, és nem akkor, amikor egy koncertnek vége van. Az emberek már csak ilyenek. Így azonban a legelszántabb lányoknak sürgős esetben maradt a férfimosdó, és hát voltak sürgős esetek. Atrocitásról nem tudunk, szerencsére, a lányok egy része továbbra sem bírja az italt nagyon (persze rengeteg fiú sem), a hangosítás rendben volt, viszont a távolabbi szomszédok is zeneszóra aludtak el. A közeli boltban végre kaszálhattak, és hajnalok hajnalán a nonstop autós gyorsétteremnél is sokan beálltak az autók közé a sorba a hazafelé tartó gyalogos fesztiválozók közül. De ez is alap, mint anno a RÁK után a csarnok reggel. Az idők változnak, hála istennek, most éppen így. PEN viszont legyen a jövőben is, elvégre Pécs egyetemváros, éppen azt ünnepli, hogy az első volt itthon, ráadásul olyanná lett ma, amely szinte teljes egészében az egyetemből él.

KategóriákMETÁL