BARANYA Kutatás indul a Mecsek déli, mintegy kétszáz négyzetkilométeres előterének energetikai célú feltárására – közölte a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. hétfőn. A hírt a HVG.hu szúrta ki kedden, az MTI híreit szemlézve.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Mecsekérc azt közölte, hogy a csaknem 1,8 milliárd forintos támogatással megvalósuló projekt “elsődleges célja a releváns földtani-szerkezeti modell validálása és a terület energetikai célú földtani kutatása?.

A Geochem Kft.-vel és Rotaqua Kft. konzorciumi partnerségével megvalósuló program Baranya számos települését érinti: Pécs, Bogád, Ellend, Keszü, Kozármisleny, Magyarsarlós, Nagykozár, Pécs, Pécsudvard, Pellérd, Romonya és Szemely településeket egészen bizonyosan.

A cég szerint a feltárt eredmények ismeretében az érintett településeknek lehetősége nyílik az esetleges geotermikus potenciál hasznosítására.

A HVG cikkébenazt írják, hogy a kutatás során úgynevezett felszíni geofizikai szeizmikus- és elektromágneses méréseket is végeznek. A tervezett szeizmikus vonalak mentén mérési, jelgerjesztési pontokat, valamint a geofonok (vevőegységek, talajmikrofonok) telepítési helyeit is kijelölik az ingatlanokon, termőföldeken, közutakon és a települések utcái mentén.

A mérési vonalak mellett 25 méterenként telepítenek vezeték nélküli adatgyűjtőket és érzékelőket, amelyek 4-7 napig maradnak az adott helyen. Ezek kihelyezése után speciális járművekkel kis energiájú szeizmikus rezgéshullámokat gerjesztenek, amelyek visszaverődnek a földtani szerkezetekből és réteghatárokról.

A mérések eredményeként a kutatók földtani szelvényeket kapnak, amelyek szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését.

Az 1955 és 1997 között uránércbányászattal foglalkozó Mecsekérc jelenleg mintegy 130 embert foglalkoztat. A cég kiemelt szakmai területei a többi között a geotechnika, a geológia, a hidrogeológia, a geofizika, a geodézia, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, illetve a térképészet és a talajmechanika.

KategóriákMETÁL