BARANYA Háromgyerekes apa meséli: hónapok óta nem találnak kivitelezőt a család által megálmodott házra. A telek megvan, a tervek megvannak, a csok meglenne, de egyszerűen nincs, aki felépítse az új otthont. A Szabad Pécs utánajárt, miért van ez.

A cikk a hirdetés után folytatódik 2016 rossz év volt a baranyai építőiparban, még a szintén nem túl erős 2015-öshöz képest is pocsék. Míg 2015-ben 192, 2016-ban mindössze 155 új lakást adtak át Baranya megyében.

 

Egy laikusnak ez a szám önmagában semmit nem mond, úgyhogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján összevetettük más megyékkel Baranya tavalyi építőipari teljesítményét. Hát, nem sok jóról tudunk beszámolni.

 

Eleve Baranyán kívül csak négy megyében csökkent az új lakások száma 2015-höz képest, gazdaságilag régóta nagyon gyengén teljesítő megyékben: Békésben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Nógrádban, és Somogyban. Nem túl vidám klub.

 

Hét megyében ugyan még Baranyánál is kevesebb új otthon épült, de ebből a hétből csak egynek, Borsodnak nagyobb a lélekszáma, Jász-Nagykun-Szolnoknak körülbelül ugyanannyi, a többinek jóval kevesebb.

 

Reális képet akkor kapunk erről a teljesítményről, ha kiszámoljuk, hány lakosra jut egy új lakás, és ez alapján hányadikak vagyunk a rangsorban. Nyilván minél kevesebb lakosra jut egy új kecó, annál jobb a helyzet az adott megyében. Nem meglepetés, hogy az ilyen alapon (általam) létrehozott toplistát a gazdaságilag erős megyék vezetik, Győr-Sopron (298), Pest (585), és Vas (737). (Budapest most nem játszik, amúgy természetesen jól teljesítene, harmadik lenne.)

 

Baranya (2374) a tizennegyedik, csak a következő, nem túl szerencsés sorsú versenyzőket tudja maga mögé utasítani: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád. Ez is azt látszik bizonyítani, hogy megyénk az észak-kelet magyarországi és észak-alföldi megyék szintjén áll, ami a gazdasági teljesítményt illeti.

 

Kisebb pofon lehet az is, hogy Csongrád, amiről sokáig úgy hittük, egy szinten áll velünk, kiemelkedően teljesít ezen a vonalon. A dél-alföldi megye Vas után és Hajdú-Bihar előtt a negyedik a toplistán. Mindössze 35 ezer fővel népesebb, mint Baranya, viszont több mint két és félszer annyi új lakás épült ott tavaly (455), mint nálunk.

 

Egy, elsősorban társasházak építésével foglalkozó baranyai vállalkozót kérdeztünk arról, hogyan látja a megye építőiparának helyzetét és közeljövőjét. A vállalkozó neve elhallgatását kérte. Úgy véli, 2015-2016-ban hatalmas volt a pangás a baranyai építőiparban, mindenki kivárt, ezért alig épültek új lakások, házak. (A tavalyi 155-ből mindössze 71-et épített vállalkozó, a többit magánszemélyek.) Ezért sok jó szakember, mivel nem volt a megyében és a régióban elég munka (Tolnában és Somogy sem akartak sokan építkezni), elment külföldre, illetve belföldön oda, ahol volt pörgés. Idén viszont mindenki építkezik vagy építkezne, sorra épülnek a társasházak, viszont a továbbállt szakembereket nagyon nehéz visszacsábítani, külföldről szinte lehetetlen.

Lassan összeáll tehát a kép, hogy a cikk elején említett család miért nem talál kivitelezőt, noha a pénz (csokkal) megvan a házra, a tervek pedig készen állnak. Egyszerűen nincs elég szakember, a kivitelezők pedig inkább a nagyobb haszonnal kecsegtető társasházakat, illetve a luxus családi házakat vállalják el. És ez még egy jó darabig biztosan így is marad.

Idén jóval több új lakás fog épülni a megyében, mint az elmúlt két évben – véli a megkérdezett pécsi válllakozó. Mondjuk az nagyon valószínű, hogy az ország más részein is 2017-18-ban gyűrűzik be igazán a csokos hatás, szóval egyáltalán nem biztos, hogy a fenti toplistán Baranya előrébb tud jutni. Jövőre meglátjuk.

KategóriákMETÁL