KOMLÓ – Tíz év, 400 millió forint, nulla munkahely: ez a komlói napelemgyár “sikertörténete”. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Narancs írta meg egy szép hosszú cikkben, honnan indult és hova ért a komlói napelemgyár-beruházás. Csak néhány érdekesség:

– A Solar Energy Systems Kft. 2008-ban alakult, akkor a cég jegyzett tőkéje mindössze félmillió forint volt. Mégis megpályáztak, és el is nyertek 400 millió forint pályázati forrást egy 10 MWP kapacitású fotovoltarikus napelemgyártó üzem, illetve az üzem energiaellátását biztosító napelemes rendszer létesítésére. A gyár eredetileg Szigetváron épült volna meg, ahol azonban – miután a végső, többször is módosított határidőre sem kezdték el a munkálatokat – 2010. december 30-ával felmondták a céggel kötött szerződést.

– Három hónappal azután, hogy a kft.-t eltanácsolták Szigetvárról, Komlón bejelentették, hogy a Solar Energy System Kft. hamarosan megkezdi új üzemcsarnokának építését a városban. Az egymilliárd forintot meghaladó beruházáshoz a társaság 400 millió forint uniós támogatást nyert, amelyből egy 1400 négyzetméteres gyár épült volna. A társaság akkor azt ígérte, 2011 novemberére elkészül a gyártósor, ahol 108 főt kívánnak foglalkoztatni, főként női munkavállalókat. Áprilisban le is tették a gyár alapkövét.

Az ünnepélyes alapkőletétel Komlón Polics József polgármesterrel. Fotó: K. E.

 

– Aztán megindult az évekig tartó huzavona: hol bővítésre, hol tulajdonos váltásra, hol minőségi kifogásokra hivatkozva kért újabb és újabb határidő-módosítást a cég. Végül kiderült, a projekttel kapcsolatban 2015 elején szabálytalansági gyanú merült fel, majd az eljárás ?szabálytalanság történt? megállapítással zárult. Ezután a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság közölte a pályázóval, hogy a kedvezményezett szerződésszegése miatt saját hatáskörében a támogatást visszavonja, és ezzel egyidejűleg eláll a támogatási szerződéstől.

– 2017-ben, vagyis a mai napon is csak egy üres csarnok áll a komlói ipari parkban, lassan benövi gaz. A cég a komlói önkormányzat felé rendezte a bérleti díjakat, de a terület megvásárlásáig türelmet kért. A Kft-nek a részére nyújtott teljes támogatási összeget (210 millió forintot) kamatokkal növelve vissza kell fizetnie. A követelés érvényesítése jelenleg is folyamatban van. A céggel részletfizetési megállapodást kötött az Irányító Hatóság.

– A Kft. jelenleg is működik, bár a cégjegyzék adatai szerint 2012 óta nincs bevétele. A Solar ellen emellett 2009-ben és 2014-ben is indult végrehajtási eljárás: mindkét esetben az adóhivatal járt el. 

Konklúzió: lehívtak 210 millió forint uniós támogatást, ennek látható eredménye mindössze egy üres üzem lett Komló belvárosában.  

 

KategóriákMETÁL