PÉCS A pécsi Janus Pannonius Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához. Június 24-én 12 helyszínen mintegy 60 program várja a közönséget.

A cikk a hirdetés után folytatódikA műsorváltoztatás jogát természetesen fenntartják, ezért az esemény közeledtével célszerű inkább a honlapról tájékozódni, de az egészen biztos, hogy az idei programokra is érdemes lesz benevezni.

Belépőjegyárak – minden eddiginél kedvezőbb áron!

A Múzeumok Éjszakájára szóló belépőjegyekkel a Janus Pannonius Múzeum összes kiállítása (és az ott kínált programja) látogatható. A felnőtt jegyek 1000, míg a kedvezményekre jogosultaknak (3-26 év között, illetve 62 éves kor felett, diák/nyugdíjas) 500 forintba kerül. 0-3 éves korig, valamint fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.

Az idei programsor elsősorban a Kincsek a Nílus partjáról című időszakos egyiptomi tematikájú kiállítást helyezi fókuszba. De az is nyilvánvaló, hogy az összes többi múzeumi helyszínt is érdemes lesz meglátogatni, illetve részt venni az eseményre szervezett programokon.  

Csontváry Múzeum

A Kincsek a Nílus partjáról című tárlatnak a jövő szombati Múzeumok éjszakáján 18.00, 20.00 és 22.00 órakor is lesz szakmai tárlatvezetése, 21.00 órától pedig előadások hozzák közelebb a részvevőkhöz Egyiptomot. A tárlatvezetések és az előadások helyszíne is a Csontváry Múzeum (Janus Pannonius u. 11.) lesz.

Az udvaron gyermekeknek szóló játékok (maszk-próba, állatsimogató stb.) mellett ékszerkészítés (egyiptomi mintákkal), valamint egyiptomi társasjátékok is lesznek. 20.00 órakor törzsi hastánc pezsdíti fel a hangulatot, 22.00 órakor a csillagokat vizsgálhatják majd szakemberek segítségével. Ugyanekkor fellép a Papír Panír csoport – szintén egyiptomi ihletésű témával, mégpedig egy fény-árnyék installációval. 

Kőkert, Kőtár

A Pierre Székely Kőkertben (Káptalan u. 4.) egyiptomi falatkákat és üdítő italokat kóstolhat a betérő vendég, de ott is lsz egy csomó, Egyiptomhoz kötődő játékos program is. A Kőkert hangulatát a Labor Lumen Squad fényfestése teszi még varázslatosabbá. A Kőkertből nyíló Reneszánsz Kőtárban 19.30-tól a ?80-as, ?90-es évek népszerű gyermekjátékairól, a Schenk-katonákról hallhatunk előadást, 21.00 órától pedig ugyanott megtudhatjuk, hogyan lett a római temető széléből Pécs város főtere.

Zsolnay Múzeum

Tárlatvezetés lesz a Zsolnay Múzeumban (Káptalan u. 2.) is 21.00 és 22.00 órakor, Horváth Tamás pécsi író pedig Maróti Rintel Géza és a Kacsás-kút címmel tart előadást, majd utána a szerző dedikálja saját köteteit. A múzeum udvarán Zsolnayhoz kapcsolódó dekorok festésére, tervezésére, kerámiafestésre nyílik lehetőség.

Vasarely Múzeum

Ez alkalomból mutatják be az új, illetve megújult Vasarely Múzeumot is. Ekkor adják majd át/nyitják meg a megújult kaput a nagyközönség részére, az eseményen közreműködik a Sopianae Ifjúsági Fúvószenekar. A Vasarely szitanyomó workshop-on (19.00-21.00) a látogatók az otthonról hozott pólójukra kérhetnek majd egy-egy képet Vasarely fekete-fehér műalkotásiból. Az állandó Vasarely-kiállításban 19.00 és 23.00 órakor lesz tárlatvezetés, a múzeum homlokzatán pedig fényfestés jeleníti meg a világhírű alkotó képeiből készített animációkat. 

Természettudományi Múzeum 

A Szabadság út 2. szám alatt lévő múzeum Levéltitkok című kiállításán előzetes regisztrációhoz kötött (tel.: 213-419 vagy e-mail: termtudmuzeumpecs@gmail.com) múzeumi foglalkozások lesznek, 16.30?tól. És aznap, 18.00 órakor nyílik meg a Zöld kincseink kutatói Pécsett – tehetséggondozó csoport kamarakiállítás is.

Néprajzi Múzeum

A Rákóczi út 15. alatt, aki nem tudná. 16.00 órakor a Kreatív Népművészeti Kurzus résztvevőinek alkotásaiból nyílik alkalmi tárlat, majd 17.00 órától Balogh János táncpedagógus, a történeti Baranya zenés népszokásainak kutatója jóvoltából citera- és furulyaszó tölti be majd a múzeumi tereket. Interaktív múzeumi kaland is lesz (19.00), és rendhagyó tárlatvezetések indulnak a Baranya Népművészete című kiállítás (18.00) és az Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve című tárlat (20.00). kapcsán.

Várostörténeti Múzeum

Felsőmalom utca 9. – 18.00 óra: Ismerd meg a Derflit! címen hatalmas makettet építenek a világ legtürelmesebb emberei közül jónéhányan. 18.30-kor pedig jelenbe érő múltidézés kezdődik. A Keret Alkotó Csoport playback színházi előadást tart a Pécs8 (www.pecs8.hu) programhoz kapcsolódva. Az állandó kiállítást a 21.00 és 22.30 órakor kezdődő tárlatvezetéseken mutatják be történész-muzeológusok. Ahogy mindenütt másutt, a Várostörténeti Múzeum udvarán is lesznek jó kis kapcsolódó programok. Márfi Attila nyugalmazott főlevéltáros 20.00 órakor az ókori sörfőzés múltjába kalauzolja a téma iránt fogékony hallgatóságot. Szintén ő tart tárlatvezetést (21.30) a Parajmos Roma Holokauszt állandó kiállításban (Vasváry-ház, Király u. 19.). 

És ahogy minden évben, idén is lesz (ingyenes) fáklyás túra a Jakab-hegyre. A részvevők 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél találkoznak, majd a Zsongorkő, és a Pálos kolostor megtekintése után 22.00-23.00 között érnek vissza a kiindulási ponthoz. BARANYA A pécsi Janus Pannonius Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához. Június 24-én 12 helyszínen mintegy 60 program várja a közönséget.

És ahogy minden évben, idén is lesz (ingyenes) fáklyás túra a Jakab-hegyre. A részvevők 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél találkoznak, majd a Zsongorkő, és a Pálos kolostor megtekintése után 22.00-23.00 között érnek vissza a kiindulási ponthoz.

KategóriákPOP